20160129-IMG_4314 Michiel de Wit Start.me-klein

Nieuw internetbedrijf start.me wil 2% groei per week

29 januari 2016
Nijmegen Regio's

Voor 2016 heeft het Nijmeegse startend internetbedrijf start.me twee doelstellingen: een groei van 2% per week van het aantal gebruikers van deze startpaginadienst en een campagne om de startup nationaal en internationaal succesvol te profileren.

Start.me werd in 2014 opgericht door Hagenaar Arjen Robijn (33) en Michiel de Wit (34) uit Nijmegen. “We maken een persoonlijke startpaginadienst die inmiddels door ruim een half miljoen mensen wordt gebruikt”, vertelt Michiel de Wit. “Er zijn meer van dit soort diensten, maar start.me is in meerdere opzichten bijzonder. Bijvoorbeeld dat gebruikers hun start.me-pagina helemaal naar hun persoonlijke wensen en eisen kunnen instellen.”

Kwalitatief top en gratis

De ondernemingsstrategie en het daaruit volgende groeimodel van Start.me, als bedrijf ondergebracht in een gelijknamige BV waarvan de aandelen in handen zijn van de oprichters, is ook opmerkelijk te noemen. “Start.me sluimerde als idee in het achterhoofd van Arjen Robijn, die al vanaf zijn dertiende actief is als internetondernemer. In 2013 verkocht hij zijn op voetbaluitslagen gespecialiseerde website soccerway.nl en legde zich toe op de ontwikkeling van start.me. Een jaar later – ik was er als programmeur door Arjen bij betrokken – hebben we er samen een bedrijf van gemaakt. We zijn oer-Hollands, in de zin dat we zuinig aan doen, geen geld hebben geleend en onze eigen broek kunnen ophouden. Verwacht van ons geen opvallende en daardoor vaak geldverslindende marketingacties. We werken in relatieve stilte aan een dienstverlenende site, die kwalitatief top en toch gratis moet zijn.”

Met de termen ‘kwalitatief top, gratis en ondernemen’ rijst de vraag waar het verdienmodel gezocht moet worden. “We verkopen banners. Daarnaast verdienen we geld dankzij commerciële afspraken met zoekmachine Google en ruim 75.000 andere websites. Opmerkelijk, vinden we zelf, is het feit dat een flink aantal gebruikers van onze site is overgestapt op de premiumversie. Daarvoor moeten ze dan wel betalen, maar in ruil daarvoor krijgen ze geen ongevraagde advertenties te zien.”

Samenwerking

Al sinds de ontwikkeling van start.me zoeken Robijn en De Wit de samenwerking. “Al vroeg kwamen we in contact met browserbouwer Pale Moon. Zij hadden vertrouwen in ons concept en er was vervolgens weinig voor nodig om start.me bij de gebruikers van Pale Moon te introduceren. Dit soort samenwerkingen spreekt ons aan. Elke maand meldt zich wel een bedrijf dat op overnamepad is of geld wil investeren in onze onderneming. Daar is het ons niet om te doen. Met veel geld in je achterzak, ga je gekke dingen doen. Een misstap is zo gezet. Hulp in groei door samenwerking, ja graag, door het inpompen van veel geld, nee dank je.”

De ambitie om in gebruikers per week met 2% te groeien, zien Robijn en De Wit als een soort wetmatige noodzakelijkheid, min of meer door de branche opgelegd. “In vakkringen gaan ze uit van een wekelijkse groei van 5 tot 7 procent. Haal je dat niet, dan ben je ‘gedoemd te mislukken’. Daar zetten wij vraagtekens bij. Maar 2% groei is wel nodig, anders word je zowel links als rechts ingehaald door de overigens stevige concurrentie.”

Aan de keukentafel

De ‘stap-voor-stap’ strategie van Robijn en De Wit komt ook goed tot uiting in de verdere ontwikkeling als bedrijf. De Wit: “We zijn  beiden aan de keukentafel thuis begonnen. Dagelijks om negen uur hebben we overleg via Skype. Arjen neemt de marketing en externe contacten voor zijn rekening, ik bemoei me voornamelijk met de techniek. Inmiddels hebben we een programmeur in dienst genomen en werken we met freelance redacteuren, researchers en programmeurs samen in landen als Pakistan, Moldavië, Brazilië, Argentinië en Estland. Mijn werkdesk staat inmiddels bij het Centrum Voor Jonge Ondernemers (CVJO) in Nijmegen. Grootser hoeft het allemaal niet, dat maakt het alleen maar duurder.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *