RCT Gelderland, Joost Bouman, PersPodium 140316

RCT Gelderland opvolger RCT Rivierenland

14 maart 2016
Rivierenland

Innovatiemakelaars Joost Bouman en Wicha Benus van het Regionaal Centrum voor Technologie (RCT) Gelderland pakken de draad op en gaan innovaties bij het regionale Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in Rivierenland aanwakkeren. RCT Gelderland is de opvolger van RCT Rivierenland.

“Wij leggen de linkjes tussen bedrijven, die elkaar niet kennen, maar elkaar wel kunnen helpen bij het ontwikkelen, uitvoeren en in de markt zetten van innovaties”, zegt Joost Bouman. “Vaak gaat het om bedrijven op hetzelfde industrieterrein, soms zelfs om bedrijven die in dezelfde straat zijn te vinden, maar elkaar niet kennen.”

Joost Bouman is één van de zeven innovatiemakelaars van het Regionaal Centrum voor Technologie (RCT) Gelderland. De afgelopen vijf jaar was hij actief in de regio Nijmegen, de komende vier jaar komt daar het Rivierenland bij. Bouman, te gast bij de Ondernemers Coöperatie Tiel (OCT) in restaurant De Betuwe, meldt dat de focus ligt op innovaties in de foodindustrie en de maakindustrie. Bouman richt zich in het Rivierenland met name op de maakindustrie, Benus op de foodindustrie.

Smart Industry

De aandacht gaat daarbij vooral uit naar Smart Industry, het slim ontwerpen van producten en diensten en het slim organiseren van de productie ervan en innovaties op het gebied van Energie- en Milieutechnologie, Bio-based Economy (gebruik van natuurlijke grondstoffen) en Circulaire Economie (gebruik van recyclebare grondstoffen). Gezondheid is een ander thema dat aandacht krijgt. “Denk daarbij aan het hygiënisch ontwerpen van machines met het oog op voedselveiligheid en aan het 3D-printen van voedsel waar de medicijnen al in zitten.”

De provincie Gelderland subsidieert de activiteiten van de innovatiemakelaars de komende vier jaar. Voorwaarde is wel dat er niet meer vanuit zeven regionale technologiecentra wordt gewerkt, zoals de afgelopen vijf jaar gebeurde, maar vanuit één stichting RCT Gelderland. Het RCT Rivierenland maakte ruim vijf jaar gelden een voortvarende start met innovatiemakelaar Eleonora Swart. Door ziekte van Swart stonden de activiteiten in Rivierenland de laatste tijd op een laag pitje.

Makelen en schakelen

Door te ‘makelen en schakelen’ leggen de innovatiemakelaars verbindingen tussen ondernemers en bedrijven, die een vernieuwend idee hebben en op zoek zijn naar kennis en ervaring voor het verwezenlijken daarvan. “We leggen contacten tussen bedrijven met het doel te komen tot concrete samenwerkingen”, benadrukt Bouman. “Soms kunnen we ondernemers ook wijzen op de mogelijkheid subsidie te krijgen voor “het ontwikkelen van een innovatie.”

De innovatiemakelaars steken de komende tijd hun energie in het opnieuw opbouwen van contacten met ondernemers en kennisinstellingen in het Rivierengebied. “Studenten in het hoger onderwijs, maar ook van de regionale onderwijs centra kunnen ondernemers soms helpen met het maken van een prototype”, zegt Bouman.

Daarnaast zijn er clusters van bedrijven in dezelfde branche, die zich samen verdiepen in een innovatie, bijvoorbeeld 3D-printen in de meubelbranche. Er komen kennistafels van ondernemers die elkaar helpen en inspiratiereizen naar Brussel (7 en 8 juli) waar ondernemers zich verdiepen in Lean ondernemen en de Audi-fabriek bezoeken waar het Lean-principe in de praktijk wordt toegepast en naar Sillicon Valley (13 tot en met 19 november).

www.rctgelderland.nl

bij de foto: Innovatiemakelaar Joost Bouman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *