Logo-nieuw

JointSphere: kraakbeen via een plug

17 mei 2016
Nijmegen

Het duurt nog een paar jaar voordat het implantaat op de markt komt, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend. JointSphere BV uit Nijmegen ontwikkelt een medical device (implantaat) om beschadiging van kraakbeen in een knie te herstellen.

“Het gaat er bij dit implantaat om dat écht gewrichtskraakbeen terug groeit in de knie. Dat voorkomt dat patiënten iedere paar jaar weer een behandeling moeten ondergaan. In het ernstigste geval eindigt dat in een kunstknie”, zegt Ward van Buul, CEO van JointSphere.

Wereldwijd zijn er 75 miljoen mensen met een beschadiging van het kraakbeen in een of beide knieën. Een medische ‘markt’ waar in totaal 21 miljard euro in omgaat. Op dit moment worden kraakbeenproblemen in een knie tegengegaan met behandelingen die slechts fibreus kraakbeen terug kunnen laten groeien. Dat type kraakbeen is eigenlijk te zacht om de krachten waarmee een knie wordt belast op te vangen. Gevolg: opnieuw problemen met het kraakbeen.

Plug

Het door JointSphere ontwikkelde implantaat is een soort plug, die middels een kijkoperatie in de knie kan worden ingebracht. Het beschadigde kraakbeenoppervlak mag maximaal twee vierkante  centimeter zijn (wat bij ongeveer de helft van de beschadigingen het geval is).

“De onderkant van het implantaat is gemaakt van een polymeer waar het bot goed tegenaan groeit”, zegt Van Buul. “De bovenkant bestaat uit een elastomeer, die bioactief is gemaakt met peptides. Daar hechten de kraakbeencellen zich weer aan en geven zo de aanzet tot de productie van echt kraakbeen.”

De technologie van het implantaat – werknaam JS001 – is uitgevonden  door Gied Hermsen, die eerder al een kunstheup ontwikkelde. Op de vinding van het kraakbeenimplantaat werd door JointSphere  patent verkregen.

Van Buul: “De verdere ontwikkeling van een dergelijke vinding vergt jaren van onderzoek. Al die jaren wordt er dus niets verdiend. Zo’n traject kóst alleen maar geld. Het zal zeker nog drie tot vier jaar duren voordat het implantaat op de markt komt.

Financiering

Omdat de ontwikkeling van het implantaat zo veel tijd, onderzoek en menskracht vergt was en is financiële ondersteuning nodig. Het beginkapitaal werd verstrekt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). “We zijn nu bezig met de tweede financieringsronde. We hopen op bijdragen van regionale ontwikkelingsmaatschappijen en private investeerders”, zegt Van Buul.

Bij JointSphere BV, opgericht in 2014, werken nu vier mensen. Twee van hen komen uit de hoek van orthopedische medical devices. Zij kennen veel hoogleraren, orthopeden en sportartsen die de ingreep met het nieuwe implantaat uiteindelijk moeten uitvoeren.

Uit contacten met die medici en (universitaire) ziekenhuizen is al wel gebleken dat ze met grote interesse de verdere ontwikkeling van de ‘kraakbeenplug’ volgen.

Het is niet ondenkbaar dat in een volgende fase op basis van de technologie ook medical devices voor kraakbeenbeschadigingen in andere gewrichten en/of voor beschadigingen groter dan twee vierkante centimeter zullen volgen..

Van Buul: “Maar dan praten we over de toekomst. Eerst richten we ons op dit project.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *