kiemt-jan-terlouw-innovatieprijs-2016-nijhuis-water-technology-doetinchem-jan-terlouw-wilbert-menkveld-nijhuis-water-technology-en-harry-webers-v-l-n-r-foto-john-voermans

Jan Terlouw Innovatieprijs voor mestverwerker

3 oktober 2016
Algemeen

De mestverwerkingsinstallatie waarmee Nijhuis Water Technology uit Doetinchem mest omzet in bruikbare producten, zoals water en geconcentreerd fosfaat, stikstof en kalium, (bio-based kunstmestvervangers) heeft de Jan Terlouw Innovatieprijs gewonnen. De prijs, een cheque van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het Kiemt Najaarscongres dat op 3 oktober op Industriepark Kleefse Waard  in Arnhem werd gehouden.

“Dit is een prachtige innovatie die een wereldwijd probleem kan oplossen”, aldus Jan Terlouw, oud-commissaris van de koningin in Gelderland bij de prijsuitreiking over Nijhuis Water Technology.

De twee andere genomineerde innovaties waren Het Airhûs van Quad Novum in Arnhem en de waterbesparende e-shower van het bedrijf Hamwells in Arnhem. Bouwfysicus en bedrijfskundige Gosse Landstra heeft met Het Airhûseen werkwijze ontwikkeld waarbij bestaande woningen (1950-1985) voor 60.000 euro in enkele dagen te verbouwen zijn tot duurzame energie-neutrale woningen. Het Arnhemse bedrijf Hamwells heeft een efficiënte douche bedacht die water tot zeven keer toe reinigt en hergebruikt met een besparing van 90 procent als resultaat.

Grondstoffenfabriek

De mestverwerkingsinstallatie GENIAAL is door Nijhuis Water Technology in samenwerking met Groot Zevert (mest)Vergisting in Beltrum ontwikkeld en getest. In Beltrum wordt ook de eerste mestverwerkingsinstallatie gebouwd die vanaf medio 2017 ruim 100.000 kubieke meter mest per jaar gaat verwerken.

“Wij maken van één kuub mest 10 procent organische fractie met alle fosfaat, 10 procent geconcentreerde stikstof, 10 procent geconcentreerde kalium en 70 procent water dat in het oppervlaktewater geloosd kan worden”, vertelt Wilbert Menkveld, manager research & development bij Nijhuis Water Technology.

Menkveld noemt de installatie ‘een grondstoffenfabriek’, die past in de circulaire economie, waarbij afvalstoffen zo veel mogelijk worden omgezet in grondstoffen. “Deze aanpak helpt bij het terugdringen van het mestoverschot en zorgt er voor dat de verwerking van mest in Oost-Gelderland van circa 25 euro per kuub naar zo’n 15 euro per kuub daalt.” Voor de vernieuwende manier van mestverwerking door het Doetinchemse bedrijf bestaat ook in het buitenland belangstelling, onder meer in de Verenigde Staten.

Ambitieprijs

Stichting Kiemt stimuleert met de uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie. De Ambitieprijs (5.000 euro) en de Publieksprijs (1.000 euro) gingen naar de waterstof-bromide flowbatterij van Elestor in Arnhem. Voor deze prijzen waren ook Stex Fibers (hennepvezel) uit Arnhem en e-Kite (energieopwekking met behulp van een vliegersysteem) uit Barneveld genomineerd.

 bij de foto:

Jan Terlouw, Wilbert Menkveld (Nijhuis Water Technology) en Kiemt-voorzitter Harry Webers (v.l.n.r.) na afloop van de uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *