Vrienden van de Vierdaagse

De helden van de Vierdaagse

14 oktober 2016
Nijmegen

Vier dagen per jaar is de Nijmeegse Vierdaagse met tienduizenden wandelaars groot nieuws. Maar de échte helden van de Vierdaagse zijn de vrijwilligers, vinden Floor van Sambeek (Flooreer), Pascal Ninaber (Upbeatles) en Wouter Jans (Youman HR). Met hun stichting Vrienden van de Vierdaagse zamelden ze geld in voor een groot vrijwilligersfeest.

 

De Vierdaagse is 98% keihard vrijwilligerswerk

Wouter Jans vertelt over hun ervaringen met het sponsorproject. Hij krijgt een grote lach op zijn gezicht als hij over de Vierdaagse spreekt. Maar liefst 12 keer staat hij langs de kant en 3 keer loopt hij zelf mee. Iets wat niet mogelijk zou zijn zonder de vele vrijwilligers, die maar liefst 98% van de organisatie voor hun rekening nemen. “Ze plannen een week vrij om dit te doen en draaien soms wel 12 uur per dag” vertelt Jans, “en dat is alleen nog maar tijdens de Vierdaagse zelf.”

 

TV-spotjes met BN-ers

Het is Van Sambeek die het initiatief neemt voor de inzamelingsactie en Jans en Ninaber erbij vraagt. In overleg met de Vierdaagse organisatie ontstaat het idee voor een feest. De ondernemers richten een stichting op en stellen zichzelf als doel om 10.000 euro te werven.

 

“We maakten onszelf gek met wilde ideeën, zoals tv spotjes met bekende Nederlanders” blikt Jans terug, “maar we hadden helemaal de tijd niet om het uit te voeren.” Het doel ligt veel te hoog en blijkt niet haalbaar te zijn. Het project raakt in een dip, maar de Nijmeegse ondernemers geven niet op: ze  passen hun strategie aan, stellen doelen die wel realistisch zijn en gaan opnieuw aan de slag.

 

Het is een leerzame ervaring. Jans ziet het ook in zijn werk als directeur van Youman HR terug: “Een groot doel, dat slaat dood. Wat is het allereerste dat je moet doen? De allerkleinste stap? Dat ga je doen. Daarna bedenk je steeds de volgende kleine stap.”

 

Aandacht en waardering: daar gaat het om

Jans heeft geen spijt van het project, integendeel. Het feest op 17 september is een groot succes. Net als bij de Vierdaagse zelf is er een geweldige sfeer. Als Vrienden van de Vierdaagse reiken ze een cheque uit van 2.328,37 euro. “Het is minder dan ons oorspronkelijke doel, maar achteraf gezien is het geld helemaal niet zo’n issue. De echte waarde voor de vrijwilligers zit in de waardering: er is aandacht ontstaan voor wat ze doen en hoeveel energie ze erin steken.”

 

Jans raadt het iedereen aan om ervaring op te doen in een bestuur: “Het is leuk, het geeft energie en het is goed voor je netwerk.” Of de stichting een vervolg krijgt moet nog worden besloten. Jans gaat in ieder geval de Vierdaagse weer lopen. “Ja, voor mij is het een verslaving. Ik zou ook wel als vrijwilliger willen meewerken, maar alléén als ik het kan combineren met lopen.”

Een reactie op “De helden van de Vierdaagse

  1. Nogmaals bedankt voor de waardering aan de vrijwilligers. Ik zelf ben al 20 jaar vrijwilligster samen met mijn dochter die heeft ooit op het bondsbureau gewerkt in Den Haag. En is al 21 jaar vrijwilligster. Elk jaar verheugen wij ons op de vierdaagse week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *