buroharro_eilanden_stadsblokken-meinerswijk21-2

Ontwikkeling Meinerswijk goed voor hele stad

26 november 2016
Arnhem Geen categorie

Maak van Stadsblokken-Meinerswijk een uiterwaardenpark met beperkte woningbouw en culturele voorzieningen en horeca, zodat alle Arnhemmers, uit Zuid en Noord, er kunnen recreëren en van de natuur genieten. “Een ‘ja’ bij het referendum betekent dat niet alleen Stadsblokken-Meinerswijk aantrekkelijker wordt, maar de hele stad Arnhem”, zegt Andrea de Boeij, OKA-vicevoorzitter.

 

Met het raadgevende referendum over de toekomst van het gebied Stadsblokken-Meinerswijk op 30 november voor de boeg kijken vier leden van het Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) vooruit. Ze steunen het pleidooi van het OKA-bestuur om van Stadsblokken-Meinerswijk een aantrekkelijke, natuurlijke verbinding tussen Arnhem-Noord en -Zuid te maken. Een gebied ook, dat toegankelijk is voor alle inwoners van Arnhem in plaats van het huidige, grotendeels afgesloten en verwaarloosde industriegebied.

“De waarde van Stadsblokken-Meinerswijk is nu heel beperkt, terwijl het een fantastische groene plek midden in de stad is”, zegt Gert Kroon, Arnhemmer en directeur van Arcadis Nederland. “Daarom stem ik er voor om iets met die plek te gaan doen. Bebouwing, cultuur en horeca rond de vroeger ASM-haven en op het bestaande industrieterrein in Meinerswijk zijn van toegevoegde waarde. Het moet wel een zorgvuldige ontwikkeling zijn, passend bij de groene kernwaarden van Arnhem.”

Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem, ziet het plan Eilanden 2.0 van Harro de Jonge en Konder Wessels Projecten als een enorme kans voor de stad waar ze woont. “Er stroomt een magistrale rivier door de stad, maar dat beleef je niet zo. Als je straks langs de Rijn kunt fietsen of wandelen, er zijn strandjes en er is een haven waar wat te beleven is, dan wordt de rivier een verbindend in plaats van een scheidend element. Bebouwing brengt levendigheid. Daarbij moet gestuurd worden op kwaliteit, de bebouwing moet passen in het gebied.”

Arend Vogel, eigenaar van de Mephisto-schoenenwinkel aan de Kerkstraat in de binnenstad, woont in Huissen en vindt het jammer dat hij daarom niet kan stemmen. “Arnhem heeft straks een prachtig uiterwaardenpark midden in de stad. Er komen woningen op plaatsen die nu verloederd zijn. Ik zou er best willen wonen. Geweldig, midden in het groen.”

Recreatie, natuur, cultuur en beperkte woningbouw lijkt Maurits Hofstede een goede combinatie om van Stadsblokken-Meinerswijk een levendiger gebied te maken. Hofstede is eigenaar van MarketingConcurrent en woont in Arnhem. “Het is belangrijk dat er wat gebeurt, met passende bebouwing in een vrij toegankelijk natuurgebied zonder de hekken die er nu staan. De gemeente moet goede afspraken met de projectontwikkelaar maken en het bedrijf daar aan houden.”

Dit artikel verscheen vandaag op de OKA-pagina van de Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *