heidi3

United Economy: betalen met betrokkenheid

29 december 2016
Algemeen Arnhem

Met United Economy wil Heidi Leenaarts dat geld weer vóór ons gaat werken. In navolging van vele (inter)nationale initiatieven bedacht ook zij een duurzaam alternatief voor onze euro-economie. Waar je betaalt met circulair geld: de United. Tekst: Nicole Beaujean

Met het diploma HEAO Management & Informatie op zak werkte Heidi tien jaar in diverse functies voor een bank. In 2008 startte ze United Economy, een landelijk netwerk van maatschappelijk betrokken ondernemers. Leenaarts: “In ons netwerk staat de vraag centraal: wat kun je als ondernemer doen voor je omgeving? De aangesloten ondernemers delen kennis en helpen elkaar verder. Ik ben facilitator van United Economy: organiseer bijeenkomsten en bedenk interessante thema’s.”

Groeidwang

Veel bedrijfsmatige en maatschappelijke uitdagingen van deze tijd hangen samen met geld. Leenaarts: “Onze samenleving kan best anders, maar ‘het systeem’ zit ons flink in de weg. Ons huidige geldsysteem zadelt de samenleving op met groeidwang, uitputting en maatschappelijke disbalans. Dat inzicht gaf me eerst een machteloos gevoel, maar na een tijdje werd ik juist strijdbaar. Ik ben alles wat los en vast zit gaan lezen over de dynamiek van de financiële markten. Simpelweg: hoe werkt ons geld?”

1 United = 1 euro

Leenaarts vervolgt: “Minstens 95 procent van ons geld is niet meer product- of dienstgerelateerd, maar zit in speculatieve markten. Daar wordt het vooral ingezet om nóg meer geld te verdienen. Gebakken lucht, meer is het niet. O wee als die luchtbel knapt, zoals tijdens de laatste bankencrisis.

Ooit was geld bedoeld om onze economie te dienen. Ik wil geld weer koppelen aan echte waarde. Daarom heb ik de United bedacht: een nieuw, duurzaam en zuiver betaalmiddel. Vraag en aanbod komen zo bij elkaar zonder dat er euro’s voor nodig zijn.”

Monetaire hervormers

Kritische burgers proberen overigens steeds vaker een lokale valuta op te zetten. Rond 1932 vond in het Oostenrijkse plaatsje Wörgl al een economisch experiment plaats dat tot op de dag van vandaag allerlei monetaire hervormers inspireert. Sinds 2010 zijn er plannen opgezet voor een Groninger Gulden, Achterhoekse Achthoeker, Leidse Zonnemunt, Nijmeegse Bataaf en de Schokker voor de Noordoostpolder. Voor zo ver bij de redactie bekend zijn al deze lokale ruilmiddelen, inclusief de Gelderse Gelre,  inmiddels ter ziele of in onbruik geraakt. Projecten als deze hebben vaak tijd nodig om te slagen. Ook staat of valt de waarde van de munt met het aantal aantrekkelijke deelnemers aan het netwerk.

Betrokken, eerlijk en duurzaam

Met dat laatste zit het wel goed, volgens Leenaarts: “Grote partijen als Peeze en Triodos bank zijn al aan boord. Ons netwerk zal vanzelf groeien. United Economy is er voor alle betrokken bedrijven en mensen die met eerlijk en duurzaam geld zaken met elkaar willen doen. Sinds februari 2016 vinden inmiddels daadwerkelijk transacties plaats in Uniteds. Wisselkoers: 1 United = 1 euro. Het is inderdaad een kwestie van lange adem, maar ik heb goede hoop dat over tien jaar iederéén met Uniteds betaalt.”

 

Dit artikel verscheen eerder in interviewvorm in UIT in Arnhem. Met dank aan Marieke van Kessel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *