Eva Broekema BLUE, 0117, foto met twee modellen

‘Een goede foto heeft een ziel’

16 januari 2017
Arnhem

Met de expositie BLUE presenteert de Arnhemse fotograaf Eva Broekema samen met Marieke de Ruiter een bijzonder foto-project in het Stadstheater Arnhem. Broekema exposeert daar niet alleen, maar is ook gevraagd als curator van de fototentoonstellingen tijdens het lopende theaterseizoen. “Een goede foto heeft een ziel.”

Eva Broekema werkt als allround fotograaf vanuit Arnhem aan allerlei opdrachten, modefotografie is haar grote liefde. Dat zie je meteen wanneer je foto-expositie BLUE in de Feniksfoyer op de tweede verdieping van het Stadstheater Arnhem bekijkt. De kleuren, vormgeving en compositie van de beelden zijn doordacht, uitgebalanceerd en heel poëtisch. De modellen op de foto’s vertellen een verhaal en prikkelen de fantasie van de kijker.

Een blauwe achtergrondrol, die Eva Broekema kocht voor haar fotostudio in Arnhem en een afbeelding van modemerk Comme des Garçons op Pinterest inspireerden haar. Samen met trendforecaster en oud-studiegenoot Marieke de Ruiter maakte Broekema een moodboard van een blauwe wereld. Ze moest denken aan de illustraties uit het boek Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry dat ze op de middelbare school las. Ze herlas het boek, dat mooier bleek te zijn dan ze zich herinnerde. “We hebben geprobeerd met deze foto’s iets van de essentie van Le petit Prince weer te geven; kijk door de ogen van een kind naar de wereld om je heen en blijf je verwonderen. Dit is het verhaal achter de expositie geworden.”

“Enkel met het hart kan men goed zien. Het essentiële is onzichtbaar voor de ogen” is een uitspraak uit Le Petit Prince, die bij één van de foto’s staat.

Pure emoties

Als fotograaf wil Eva Broekema mensen graag laten zien ‘hoe ze anders kunnen kijken om te zien hoe mooi de wereld is’. “Ik houd van pure en échte emoties. Een goede foto moet een ziel hebben. Als ik een foto maak van iemand die lacht, dan lacht die persoon ook echt. Ik doe veel verschillende dingen: van modefotografie tot foodfotografie en interieurs. Voor een commerciële klus kan het betekenen dat ik een aantal controversiële emoties in één blik moet vangen. Ik houd ervan dat moment te creëren, zonder dat ik de foto ensceneer.”

Voor BLUE werkte Broekema met drie modellen, onder wie een jong meisje dat haar een jaar geleden was opgevallen tijdens de opening van een expositie in Museum Arnhem. “Ze keek me aan en ik schrok van haar. Het was alsof een kleine volwassene me aankeek. Zij was Le Petit Prince.” De kleding van modeontwerpster Mirte Engelhard en de schoenen van ontwerpster Rosanne Bergsma, allebei gevestigd in Modekwartier Klarendal, pasten exact in het beeld dat Broekema als fotograaf voor ogen stond. “Na drie dagen bouwen aan de ‘planeten’ en andere geometrische vormen konden we beginnen met fotograferen en vielen alle puzzelstukjes in elkaar.”

Eva Broekema studeerde modevormgeving aan Kunstacademie Minerva in Groningen, waarna ze de masteropleiding fotografie aan de Kunstacademie St. Joost in Breda deed. Daarna volgde een jaar Fotovakschool Apeldoorn. “Om de techniek onder de knie te krijgen.”

Broekema werkte zes jaar als modeontwerper en stylist bij verschillende modebedrijven, voordat ze besloot haar liefde voor fotografie te volgen. “Ik wilde eerst werkervaring opdoen, voordat ik als zelfstandige aan het werk zou gaan.” Sinds 2009 is ze als zelfstandig fotograaf gevestigd in Arnhem.

Broekema werkt onder meer voor Museum Arnhem, magazine’s Uit in Arnhem en Eigen Arnhem, OPA (Ontwerp Platform Arnhem), KTC magazine, RBT KAN en doet losse projecten voor bedrijven en particulieren. Ze maakte bijvoorbeeld foto’s tijdens het 40-jarig jubileum van het Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) afgelopen zomer. Blanc was in 2013 haar voorlaatste solo-expositie in café-brasserie Dudok in Arnhem.

De expositie BLUE is tot en met 7 maart te bezichtigen tijdens voorstellingen in het Stadstheater en overdag tijdens de openingsuren van het Stadstheater, Velperbinnensingel, Arnhem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *