20170222-_CST5450

VMBO’ers tuk op werk; bedrijven tuk op werkers

28 februari 2017
Achterhoek/Liemers

VMBO’ers willen na afronding van hun studie graag aan het werk. Veel bedrijven zijn, helemaal nu de economie opleeft, op zoek naar werkkrachten. Maar de kloof tussen school en werk is nog erg groot. Het project Doetinchem On Stage wil die drempel slechten.

Een kleine duizend VMBO-leerlingen van verschillende opleidingen en 250 ondernemingen in de sectoren techniek, dienstverlening en handel troffen elkaar in voetbalstadion De Vijverberg. Tijdens dit beroepenfeest werden contacten gelegd voor bijvoorbeeld een stageplaats of zelfs een dienstverband tijdens of na de vervolgopleiding.

Het beroepenfeest was een eerste (kennismaking)stap. Voor 14 maart staat een Doe Dag gepland. Dan nemen de leerlingen een kijkje in de keuken van het bedrijf of van de vervolgopleiding van hun keuze. On Stage is geschikt voor leerlingen van twaalf tot zestien 16 jaar.

On Stage is een landelijk project. Gericht op hulp bij beroepskeuze en het leggen van duurzame contacten tussen leerlingen (en hun begeleiders op de scholen) en het bedrijfsleven. Het is mooi meegenomen wanneer On Stage leidt tot een baan voor de leerling en een gekwalificeerd medewerker voor  het bedrijf. Maar er is meer: vergroting van het zelfvertrouwen en eigenwaarde van de leerling.

Goed voorbereid

In stadion De Vijverberg nam gistermiddag de eerste grote groep van 300 leerlingen plaats op de tribunes om vervolgens toegelaten te worden tot de businessclub, waar plm. 250 bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren een plek hadden.

Van politie tot brandweer, van hoveniers tot maakbedrijven, van zorg tot vervolgopleiding, de meesten probeerden  tot een match voor een vervolgafspraak te komen. Het was duidelijk dat de leerlingen op school terdege waren voorbereid want ze zochten en vonden al snel het kraampje dat aansloot bij hun beroepskeuze.

Gerben Steentjes van groenbedrijf Groenrijk uit Zelhem trof al snel een aantal leerlingen bij zijn tafeltje aan. In zijn tuinwinkel werken zes fte’s, verdeeld over veertien medewerkers. “Er zit weinig verloop in mijn medewerkers, maar het kan maar zo zijn dat ik nieuwe mensen nodig heb. De afgelopen jaren lukte dat goed, maar nu de economie weer aantrekt is het aanbod schaars geworden. Een evenement als dit kan helpen jezelf onder de aandacht van gemotiveerde, toekomstige werknemers te brengen.”

Een jongen meldt zich bij een vervolgopleiding met de mededeling: “Ik wil graag automonteur worden.” Dat kan. Hij wordt direct verder geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *