Sterrenkok Tom Lamers van De Kromme Dissel.

Sterrenkok Tom Lamers verrast ondernemers

8 maart 2017
Achterhoek/Liemers

De jaarvergadering van het MKB Montferland was in een mum van tijd gepiept. Weinig bijzonders. Wel blijft Edwin Sap ook de komende vijf jaar voorzitter van het MKB Montferland. Hoe anders werd het toen sterrenkok Tom Lamers (26) zijn kunsten in Havezathe Carpe Diem in Vethuizen vertoonde.

Lamers, werkzaam bij sterrenrestaurant De Kromme Dissel in Heelsum, vertelde eerst iets over zijn opleidingen en ervaringen bij diverse sterrenrestaurants. Passie, het spatte eraf bij deze jonge kok, afkomstig uit Loo. Op 12 januari won hij Het Gouden Koksmes op de Horecava in de RAI. De jury concludeerde dat Lamers boven de andere deelnemers uitstak door zijn mooie smaken, technieken en presentatie van zijn gerechten. Tijdens de bijeenkomst van het MKB Montferland konden de zestig aanwezigen zelf proeven en vaststellen dat de jury het goed had gezien. Lamers maakte ter plekke twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert. Met gebruik van veel streekproducten en, uiteraard, alles vers. Lamers maakte bij iedere gang vijf borden op in het bijzijn van de aanwezige ondernemers en vertelde op een bevlogen manier wat er in ieder gerecht zat. Verfijnde smaken op creatieve manier gepresenteerd. Voor deze bijzondere gelegenheid werkte Lamers samen met de keukenbrigade van Carpe Diem, zodat alle zestig aanwezigen konden genieten van vier overheerlijke gerechtjes. Een goede voorbereiding is een absolute must in dit vak, dat behoeft verder geen uitleg. ‘Maar hoe lang ben je voor deze avond bijvoorbeeld bezig geweest?’, zo wilde iemand weten. Lamers: ‘Alles bij elkaar een week en dat heb ik tussen mijn andere werkzaamheden door gedaan.’ De reacties waren lovend: overheerlijk, bijzonder, knap hoe hij de smaken combineert … De jonge kok had nog een verrassing. Hij bracht onlangs samen met zijn vriend en Friese collega Sierk Buwalda een boek uit (Lekker op z’n Liemers). Degenen die het boek (tegen een gereduceerde prijs) tijdens deze avond kochten kregen er een voucher bij. Een voucher goed voor een driegangen lunch bij De Kromme Dissel. En daar bleken best veel liefhebbers voor. Na afloop kreeg Tom Lamers, zoals gebruikelijk voor de gasten van het MKB Montferland, uit handen van voorzitter Edwin Sap een plank met streekproducten mee. Heel toepasselijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *