PersPodium. FDFA 2017, campagnebeeld, collectie Boaz van Doornik ArtEZ Graduationshow 2016, 100317, foto Eva Broekema

ArtEZ Graduationshow in Musis start van FDFA

13 maart 2017
Arnhem

Een maand lang mode en design in Arnhem: het Fashion + Design Festival Arnhem (FDFA) gaat op 1 juni van start met de ArtEZ Graduationshow in het nieuwe Musis. Met het thema ARNHEM + STIJL haakt FDFA aan bij de festiviteiten rond het honderdjarig bestaan van Nederlands bekendste avantgardistische stroming De Stijl.

De ArtEZ Graduationshow vormt de ouverture van FDFA en wel in de gloednieuwe concertzaal van Musis. Dat is even heel wat anders dan de rauwe decors, zoals Industriepark Kleefse Waard, het gestripte Building 026 of gebouw Elektrum, die ArtEZ de afgelopen jaren koos voor de presentatie van de nieuwe lichting modetalenten. “Dat klopt”, zegt Charlotte Bik, directeur van de Academy of Art & Design van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. “Dat was elke keer een enorm stressvolle zoektocht. We zijn heel blij met de driejarige samenwerking met Musis & Stadstheater Arnhem. We zijn er van overtuigd dat deze zaal onze shows nieuwe allure geeft.”

FDFA is een optelsom van modeshows, mode + design-exposities, als het even kan bijzondere etalages in de Arnhemse binnenstad. Plus evenementen als de Arnhemse Stockdagen, Nacht van de Mode in Klarendal en Cirque de la Liberté met de nieuwe voorstelling HOOP. De vierde editie van FDFA bestaat voor het eerst uit een hoofdprogramma en een bijprogramma met festiviteiten van Arnhemse partijen, zoals poppodium Luxor Live, balletgroep Introdans, Pathé Filmtheater en regionaal opleidingen centrum Rijn IJssel.

Warm bad

“We hopen dat bezoekers van Arnhem het festival als een warm bad ervaren met veel mode en design, maar ook met lekker eten en drinken, feesten en andere evenementen in de stad”, meldt FDFA-organisator Riëlle Schoeman. Samen met mede-organisator Sebastiaan Kramer presenteerde ze vrijdag 10 maart het programma van de vierde editie van FDFA in het Stadstheater Arnhem.

Arnhem

FDFA brengt ontwerpers met een Arnhemse achtergrond terug naar de stad. Zo vormen ArtEZ Graduationshows niet alleen een overzicht van de nieuwe lichting modetalent opgeleid in Arnhem, het is tevens een moment waarop ArtEZ-alumni elkaar treffen. De Nacht van de Mode in Klarendal is ook zo’n gelegenheid waarbij mode- en designliefhebbers elkaar ontmoeten.

RAVAGE

Museum Arnhem heeft deze zomer met RAVAGE. Spelenderwijs I mode, kunst en design een bijzondere tentoonstelling in huis. Clemens Rameckers en Arnold van Geuns studeerden in 1972 af aan de toenmalige Mode-afdeling van wat nu ArtEZ  Hogeschool voor de Kunsten Arnhem is. Ze openden de eerste Nederlandse Mode Galerie Ravage in Arnhem en vertrokken enkele jaren later naar Parijs. Van daaruit maakten ze als kunstenaarsduo RAVAGE furore. Na hun succesvolle expositie Fascination over de garderobe van de gentleman in Huis Zypendaal tijdens de laatste Modebiënnale in 2013 zijn de mannen terug in Arnhem met de overzichtstentoonstelling in Museum Arnhem.

2018

FDFA vormt in 2018 de basis voor de eerste editie van het mode-evenement State of Fashion, de opvolger van de Arnhem Modebiënnale. Christine de Baan, directeur van de stichting Sonsbeek & State of Fashion lichtte samen met curator José Teunissen alvast een tipje van de sluier van dit nieuwe evenement op. The New Luxury is het overkoepelende thema voor een platform bestaande uit onder meer een festival, expositie en vele andere activiteiten die uitmonden in een Manifesto over no waste, fairness en reuse in de mode. “De mode-industrie, één van de meest vervuilende industrieën, is enorm in beweging. Nieuwe technologieën leveren nieuwe materialen en maken nieuwe technieken mogelijk. De mode-industrie lijkt voor een breekpunt te staan”, schetst De Baan. “Daarom willen we mode opnieuw uitvinden. Dat betekent een zoektocht naar de wereld die bij die nieuwe mode hoort.”

De Baan legt de lat hoog: de expositie State of Fashion moet alle innovatieve ontwikkelingen laten zien met de laatste ‘must see-stukken`. Ontwerpers wordt gevraagd speciale ontwerpen voor de expositie te maken en daarnaast is er aandacht voor het ambacht. “Arnhem Modestad is meer dan ArtEZ. Hier zijn veel vernieuwende modebedrijven gevestigd, dat hele netwerk willen we laten zien.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *