Tot 2021 - 3

Ondernemers brengen ambachtsschool tot leven

3 mei 2017
Apeldoorn

In de vroegere ambachtsschool zijn tegenwoordig kleine ondernemers en organisaties gevestigd. Ze mogen er in ieder geval blijven tot 2021. Wat er daarna gaat gebeuren met het pand is nog niet bekend. Eén ding is wel zeker: het gebouw dat nog niet zo lang geleden helemaal verpauperd was, is behoed voor de sloophamer.

Wie binnenkomt, de trap oploopt en door de gangen dwaalt, proeft nog de sfeer van een school. Het gebouw is opgeknapt, maar verder is er vrij weinig veranderd. Er lopen zelfs nog regelmatig leerlingen rond, al volgen ze er geen lessen, maar komen ze voor huiswerkbegeleiding. Zeven jaar heeft de ambachtsschool leeg gestaan. Het zwaar verwaarloosde, markante pand op de hoek Molenstraat Centrum-Stationsstraat was een doorn in het oog van zowel gemeente Apeldoorn als omwonenden. ‘’De gemeente kwam bij ons met de vraag: Kunnen jullie iets met dit gebouw, maar het mag niets kosten”, vertelt Joost Hamming, commercieel directeur van de Kabath vastgoedbescherming. Het bedrijf beheert leegstaande gebouwen in heel Nederland. ‘’Dit was een stukje zwart Apeldoorn. Het gebied rondom het pand kwam geregeld negatief in het nieuws door onder meer drugsoverlast. Wij hadden wel ideeën om hier het thema ‘ambacht’ weer op te pakken.’’

Einddatum

Een nieuwe ‘aansprekende’ naam voor het gebouw was snel bedacht, zegt Hamming. ‘’2020 was als URL bezet, dus het werd 2021 met tot ervoor, omdat dit de einddatum is die we hebben afgesproken met de gemeente.’’ Op 1 januari 2014 kreeg de Kabath de sleutel. Om het pand aantrekkelijk te maken voor verhuur werd flink geïnvesteerd. Er werd geschilderd, achterstallig onderhoud verricht en er zijn onder andere warmtepompen geplaatst in iedere ruimte. Authentieke onderdelen zijn behouden, zoals de originele vloeren. ‘’De eerste huurder kwam er in maart in en daarna is het balletje gaan rollen. We hebben 32 units en ze zijn allemaal verhuurd.’’ Als rasechte Apeldoorner is Joost Hamming er trots op dat de ambachtsschool niet meer plat wordt gegooid. ‘’Het gebouw heeft nu waarde. Dit stukje zwart Apeldoorn heeft kleur gekregen.’’

Bedrijvigheid

Ondernemers en organisaties zorgen voor de nodige bedrijvigheid in tot2021. Bordjes in de gang wijzen de weg naar hun werplekken op begane grond, een van de tussenetages of op de verdiepingen. Naar onder meer fotografen Henry Faber en Renée Krijgsman, voetreflexpraktijk Renate Zaagman, communicatiebureau Binder en Kindercoach Apeldoorn. Daarnaast wordt er pilatus gegeven, is er een boksschool en een horecagelegenheid. Ook hebben  hier de organisaties Mee Veluwe en Stichting da Capo een unit gehuurd en houdt de wijkraad-centrum Apeldoorn er kantoor.

Indische keuken

Een van de ondernemers die een unit heeft betrokken is Mildred Smith. Ze zit er sinds augustus 2014 met haar bedrijf Millie’s Indische Keuken. ‘’Dit gebouw wist mij te pakken, het bezorgde mij een gevoel van ja, ik zie mij hier zelf wel zitten.’’ Ze startte met catering en het geven van cursussen en workshops Indisch koken in 2009. ‘’Ik had geen vaste locatie en moest iedere keer alles meenemen als ik een workshop gaf. Ik hoorde dat in deze voormalige school nog een praktijkruimte was en ik heb gezegd als alles het nog doet, kom ik kijken. Nu kan ik mijn bijzondere potten en pannen laten staan.’’ Je moet er zelf iets van maken, zegt Mildred Smith. ‘’Dit is een leuke plek en de contacten onderling zijn goed.  We werken samen waar mogelijk. Een tijdje terug heb ik een proeverij gedaan, samen met Bottles & Barrels, de slijterij die hier op de begane grond zit.’’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *