bmce-onderzoekers-high-res-shanti-media-2256 (3)

Kennismaken met wereld van circulaire economie

18 mei 2017
Algemeen

De circulaire economie biedt kansen voor ondernemers, onder andere innovatie, meer vormen van samenwerking, minder grondstoffenverbruik en minder afval. Vandaag is er in de Eusebiuskerk in Arnhem een conferentie over de circulaire economie. Morgen maken ondernemers in Oost-Nederland kennis met circulair ondernemen.

De ondernemers maken een tour door de regio, zodat ze met eigen ogen kunnen zien hoe andere ondernemers bezig zijn met de transitie naar circulair ondernemen. Ondernemers die zich inschreven, konden kiezen voor deelname aan een of twee regiotours uit een totaal van tien. Alle regiotours starten om 09.30 of 14.00 uur. De regiotours zijn georganiseerd door CIRCLES en Stichting OCF als onderdeel van de Circulaire Economie 2-daagse.

Duurzaam

Een van de regiotours voert naar beddenfabrikant Auping in Deventer. Deze fabrikant heeft zich tot doel gesteld in 2020 alle bedrijfsprocessen, producten en diensten duurzaam en volgens de cradle-to-cradle filosofie te hebben ingericht. Melkveeproefbedrijf De Marke in Hengelo demonstreert hoe een schone en rendabele melkveehouderij kan bestaan. In het gemeentehuis in Brummen wordt antwoord gegeven op vragen over circulair inkopen en hoe een organisatie bij nieuwe processen rondom circulair verantwoord inkopen kan worden betrokken. Op het programma staan daarnaast bedrijfsbezoeken aan afvalverwerker en energieproducent ARN in Weurt en Gispen in Culemborg.

Resultaten

Tijdens de conferentie Business Modellen in de Circulaire Economie, die vandaag plaatsvindt in de Eusebiuskerk in Arnhem, worden de resultaten gepresenteerd van het landelijke onderzoek Business Modellen Circulaire Economie. Dit onderzoek is geïnitieerd vanuit de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het onderzoek werd eind 2016 uitgevoerd door hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker (Radboud Universiteit) en zijn team, dat bestaat uit Hans Stegeman, Ivo Kothman en Niels Faber. Het boekje ‘Één zwaluw voorspelt veel goeds’ met de resultaten van het onderzoek is te bestellen via www.circulairebusinessmodellen.nl en wordt geleverd na 22 mei.

Markt

Naast de Eusebiuskerk in Arnhem start vanmiddag om 13.00 uur de Markt Circulaire Economie. Bezoekers kunnen er kennismaken met praktijken rond de circulaire economie, van koffie tot tafels, van vervoer tot voedsel. Toegang tot de markt is gratis.

CIRCLES is een samenwerking van Stichting Kiemt, VNO-NCW Midden, Cleantech Center, Universiteit Twente, HAN, Saxion, Stichting Circulaire Economie, Cleantech Regio, Kennispoort Regio Zwolle, Regionaal Centrum voor Circulaire Economie, Natuur en Milieu Overijssel en de Gelderse Milieufederatie. www.circles.nu.

Op de foto het onderzoeksteam: Jan Jonker, Ivo Kothman, Hans Stegeman, Niels Faber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *