PersPodium, CargoBike Festival Nijmegen 2017, foto Linda Schuijlenborgh

Cargo Bike Festival haakt in op duurzaam stadsvervoer

8 juni 2017
Nijmegen

Producenten van bakfietsen uit de hele wereld presenteren op 11, 12 en 13 juni hun innovaties voor duurzame stadsdistributie tijdens het International Cargo Bike Festival in Nijmegen. ‘Cargo bikes zorgen voor leefbare steden’ is het motto van het festival, dat inhaakt op duurzaam stadsvervoer en wordt gehouden in De Kube op het Honigcomplex.

De bakfiets is belangrijk voor de toekomst van steden benadrukt Jos Sluijsmans, directeur van het festival: “Het betekent betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast en minder files. Burgers maken een verantwoorde vervoerskeuze en zij verlangen dit ook van het bedrijfsleven en de overheid.” In het jaar 2025 zal 50 procent van de bezorgbusjes (400.000) vervangen zijn door cargo bikes, waarmee 1,5 miljoen ton CO2-emissie per jaar wordt voorkomen, laat de organisatie van het Nijmeegse festival weten.

Het internationale Cargo Bike Festival is bedoeld voor een breed publiek, van ouders, studenten en ambtenaren tot ondernemers en fietskoeriers. Bezoekers worden van harte aangemoedigd testritjes te maken. Er zijn voor kinderen allerlei leuke activiteiten zoals schminken, een draaimolen en diverse wedstrijdjes met leuke prijzen. De toegang is gratis.

Innovaties

Op de ‘BakfietsTreffen markt’ presenteren vele binnen- en buitenlandse producenten hun bak- en transportfietsen en aanverwante artikelen. De nadruk ligt dit jaar op innovaties voor duurzame stadsdistributie, zoals de laundry-bakfiets. De deelnemende bakfietsproducenten komen onder meer uit Taiwan, USA, Canada, Zuid-Korea, Kenia, Colombia, Brazilië en natuurlijk Europa.

Belangrijke thema’s binnen de fietslogistiek zijn ‘containerzation’ en ‘deelsystemen voor (bak)fietsen’ (‘Cargo Bike Sharing’). Studenten van de Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Rotterdam presenteren hun afstudeeronderzoeken in het kader van het LEVV-LOGIC project naar de inzet van lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s) voor de levering van goederen in steden.’

Het eerste ‘Bakfiets treffen’ in Nijmegen was in 2012.In 2014 werd een extra conferentiedag toegevoegd en kreeg het festival een nadrukkelijker internationaal karakter. Ook werd de European Cycle Logistics Federation (ECLF) opgericht. De ECLF is de Europese branche-organisatie van bezorgdiensten, koeriersdiensten en logistieke dienstverleners, die gebruik maken van bak- en transportfietsen (cargobikes).

Bakfietsrace

Met een bakfietsrace voor fietskoeriers en een ludieke behandigheidsrace voor ouders en kinderen op dinsdagmiddag, biedt het programma veel variatie. Er zijn posterpresentaties en lezingen van internationale sprekers die de impact van bakfietsvervoer toelichten. Met voorbeelden van toepassingen in ontwikkelingslanden maar ook uit heel Europa.

Het vierde Cargo Bike Festival is een pre-event van de internationale Velo-city conferentie 2017, die komende week in Arnhem en Nijmegen wordt gehouden.

Meer info: www.cargobikefestival.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *