Foto CODA Dorpstraat Apeldoorn rond 1900

Een eeuw lang winkelen in de Hoofdstraat

12 juli 2017
Apeldoorn

De Hoofdstraat van Apeldoorn bestaat donderdag 13 juli honderd jaar. Precies een eeuw geleden werd de naam van deze lange winkelstraat in het centrum omgedoopt van Dorpstraat naar Hoofdstraat. Dat paste in de tijdgeest. Apeldoorn was veranderd van een eenvoudig dorp naar een stad van formaat.

De gemeenteraad van Apeldoorn discussieerde op 13 juli 1917 over het voorstel om de Dorpstraat te hernoemen naar Hoofdstraat. Dit voorstel was afkomstig van de plaatselijke middenstand. De ondernemers waren van mening dat “Hoofdstraat beter past bij een gemeente die zijn dorpse karakter heeft verloren.” Apeldoorn was in de voorafgaande periode geëxplodeerd van een dorp met eenvoudige bebouwing tot een stad met winkels die grandeur uitstraalden. Sommige luxe winkels mochten zelfs het predicaat Hofleverancier voeren. Uiteindelijk werd de naamsverandering met 12 tegen 11 stemmen aangenomen en kreeg Apeldoorn een centrale winkelstraat.

Erfgoedfestival

‘100 jaar Hoofdstraat’ is het eerste thema van het Erfgoedfestival Apeldoorn 1900, dat  jaarlijks zal worden gehouden. Op donderdag 13 juli wordt deze eerste editie feestelijk afgesloten met een historisch festival in de binnenstad. Er is een antiek- en curiosamarkt op het Marktplein en er rijdt een paardentram als pendeldienst over de Hoofdstraat die stopt bij het Raadhuisplein, de Korenstraat, Beekstraat en op het Marktplein. Een aantal winkeliers haalt nostalgische herinneringen op. Zo kleden de dames van Het Kaaslokaal aan de Deventerstraat hun winkel aan met antiek materiaal en gaan ze verkleed in Oudhollandse klederdracht. Ook bij de winkel van Simon Lévelt – koffie en thee sinds 1826 – komen verhalen over de oorsprong van dit Nederlandse bedrijf in koloniale grutterswaren tot leven.

Tentoonstelling

In CODA Centrale bibliotheek aan de Vosselmanstraat 299 is een tentoonstelling ingericht die een mooi overzicht geeft van de geschiedenis van de Hoofdstraat. De expositie ‘Apeldoorn 1917’ loopt door tot de Open Monumentendagen, zondag 10 september. De toegang is gratis. Op diverse locaties en gebouwen in en rondom de Hoofdstraat zijn foto’s en films te bekijken die laten zien hoe het er vroeger uitzag in Apeldoorn.

Foto rond 1900: De Apeldoornse Hoofdstraat, toen nog Dorpstraat, gezien vanuit het zuiden. Links is de Mariastraat en rechts, bij de bomen, het Raadhuisplein. Foto uit de collectie CODA Archief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *