Kletsen

Kletsen met Klaas: de binnenstad als attractie

6 september 2017
Arnhem

De Arnhemse binnenstad maakt zich op voor de verkiezing tot beste binnenstad. In 2007 viel Arnhem die titel al toe; nu willen we het weer! Karin Jellema en Marian van Hooij, respectievelijk verbinder en regisseur bij het Platform Binnenstad Arnhem (PBA), waren te gast bij de eerste nazomerse editie van Kletsen met Klaas.

De binnenstad als attractie – dat is de uitdaging waar het hele regieteam van het PBA voor gaat. Dik een jaar aan de bak en nu al wapenfeiten, zoals een online communicatieplatform, de ditisPASarnhem, diverse geslaagde evenementen én … het delen van kennis met andere binnensteden.

Spannend

Want delen is vermeerderen. Zo inspireerde Leiden Arnhem met de manier waarop zij de  binnenstadsregie hadden georganiseerd, en zo inspireert Arnhem weer andere steden met de heir opgedane kennis en ervaring. Enige spannende puntje is dat Leiden ook op de nominatie voor Beste Binnenstad staat, en dat een van de belangrijke criteria de mate van organisatie is…

7straatjes

Maar daar heeft Arnhem ook wat in de melk te brokkelen. Neem het feit dat de beroemde Arnhemse 7straatjes zich verenigd hebben, en succesvol. Het is een trend die langzaamaan meer straten en winkelgebieden verenigt, waardoor het imago en de beleving steeds beter wordt.

Prio’s

Punt van aandacht voor Arnhem is het (meer) betrekken van de filiaalbedrijven. Want die hebben vaak een hoofdkantoor met andere prio’s, zoals dat zo mooi heet. Uitdaging voor het regieteam om hen er toch bij te betrekken, net als voor het gelijktrekken van de openingstijden.

Gamification

Dan een kritische vraag van Jefta van der Woerd: hoe zit het met virtueel winkelen? Of met augmented reality? De invloed van gamification, zegt John Wallbrink, is niet meer weg te denken. Hij nodigt de dames direct uit voor een demonstratie. Want dan gaat er een wereld voor je open.

Personeel

Mensen moeten anderzijds ook letterlijk de winkel ingetrokken worden, zegt John van de Born. Het winkelpersoneel zou soms ook  beter getraind mogen zijn om alle vragen van klanten te kunnen beantwoorden. Want die winkel in, daar gaat het toch uiteindelijk om. En de toenemende horecatoppers – denk aan het Taphuys en Stan&Co – trekken de mensen al de eerste stap de stad in.

Aanmelden

Dit en meer werd besproken en bediscussieerd door het bonte gezelschap dat Klaas Dijkstra met zijn vrouw Monique in hun kookstudio aan de Markweg in Velp had uitgenodigd; naast de genoemde personen waren dat vastgoedadvocaat Robert Rijpstra, vleesmeester Melis de Weerd en bedrijfsconsultant Arie de Groot. De volgende Kletsen met Klaas is op woensdag 4 oktober. Aanmelden kan nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *