Anders denken over toekomst Arnhem
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Ruud Pos Geplaatst op: 07-06-2019

Anders denken over toekomst Arnhem

Ze heeft wel een paar ideeën om polarisatie aan te pakken, zegt ze prikkelend. Daan Roovers, filosoof en docent aan de UvA, is een van de sprekers op het minicongres van de Maatschappij op 20 juni. Ze gaat in haar lezing in op het thema stad van de toekomst en grijpt daarbij terug naar de eerste stad op aarde, zo’n 6000 jaar geleden. Maar…wat heeft dat met het Arnhem van morgen te maken?

Als ik haar vervolgens vraag wat een filosoof weet van de omzet van een winkelier, zegt ze: “Alles! Filosofie gaat over het verbeteren van het gebruik van je verstand.  En nadenken doet iedereen, ook de winkelier. Dat kan op een heel doelgerichte manier: over de omzet van morgen, of hoe je meer klanten krijgt, maar ook over meer gezamenlijke problemen, over hoe je de stad veilig blijft houden. Dat laatste noem ik publiek denken, en is zeker een vorm van filosofie.”

Dood in de pot

Ze doet dat door mensen op een speciale manier gezamenlijk te laten nadenken over deze problemen. Door ze hardop, interactief te laten nadenken. En ze niet tegen elkaar op te zetten zoals vandaag de dag gebruikelijk is in publieke debatten, want dat elkaar afmaken is de dood in de pot, vindt ze. Zoals een succesvolle ondernemer op een andere manier naar een probleem kijkt, zo draait zij het denken om. 180 graden als het moet.

Europese politici

Ze heeft deze methodiek meermalen met politici uitgevoerd, recent zelfs met Europese politici voor de Europese verkiezingen. En met succes, want alle weerstand bleek plaats te maken voor een constructief gedragen visie. En dat is waar het steden tegenwoordig vaak jammerlijk aan ontbreekt, als je haar goed beluistert.

Programmamaker

Roovers is ook docent aan de Universiteit van Amsterdam, programmamaker en spreker in de befaamde Rode Hoed, trainer en schrijver. Vanaf deze lente mag ze zich tevens tooien met de titel Denker des Vaderlands: een eretitel voor een filosoof.

Onverwacht

Haar specialiteit is om, met gebruikmaking van de filosofie, mensen aan het denken te zetten, uit hun comfortzone te halen, en op andere manieren naar een probleem te laten kijken. Om de oplossing die onmogelijk leek, onverwacht dichterbij te brengen. Dus of de stad Arnhem nog wel toekomst heeft, kan nog wel eens een heel andere wending krijgen dan we tot nu toe menen te denken.

Donderdag 20 juni, 15.30 – 20.00 uur, in de burgerzaal van het gemeentehuis op de Koningstraat 38 Arnhem. Aanmelden: https://de-maatschappij.nl/evenement/weergeven/mini-congres-over-de-stad-in-de-21e-eeuw

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Ruud Pos

Agenda Activiteiten

08 okt

15:05
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

15:05
Locatie: Rozet

OKA in Rozet