Bedrijvencollectief in oude gevangenis
Redacteur: Jacob Schreuder | Fotograaf: Jacob Schreuder Geplaatst op: 04-02-2019

Bedrijvencollectief in oude gevangenis

In de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem is sinds kort een bedrijvencollectief gevestigd. Nu zijn dat een stuk of vijftien bedrijven, maar naar verwachting worden het snel meer.

Doetinchem had al twee bedrijfsverzamelgebouwen, maar die hebben elk een andere doelgroep. Flox Ondernemershuis biedt zelfstandig professionals en startende bedrijven niet alleen een eigen werkruimte, maar ook een keur aan mogelijkheden om te netwerken.

De Steck is gericht op innovatie in duurzaamheid en circulaire economie. Het is niet alleen een broedplaats om nieuwe ideeën te laten ontstaan. De focus ligt sterk op het waarmaken van deze nieuwe ideeën. Voor vrijblijvendheid is geen plaats.

Zijn Flox en De Steck gehuisvest in modern ingerichte gebouwen, in De Kruisberg ademt alles de historie van de voormalige gevangenis, in de 19e eeuw ondergebracht in wat daarvoor nog een voornaam landgoed was.

De oude De Kruisberg heeft de afgelopen eeuwen verschillende bestemmingen gehad: van opvoedingsgesticht voor jongens tot gevangenis waar gedetineerden werden voorbereid op terugkeer in de maatschappij.

Ateliers

Veel luxe kunnen de huurders van ruimte in De Kruisberg niet verwachten. Sfeer en een fraai uitzicht op de beboste omgeving des te meer. En ook de mogelijkheden zijn er ruimer. Er is niet alleen plaats voor kantoren, maar ook voor werkplaatsen en kunstateliers.

Een van de bedrijven van het eerste uur is het fitnesscentrum Warrior Bootcamp Club, gevestigd in het in 1994 geopende Huis van Bewaring (later AZC). De Warrior Bootcamp Club biedt een gevarieerd trainingsprogramma, waarmee deelnemers worden uitgedaagd fysiek en mentaal tot het uiterste te gaan.

Ook de sociale coöperatie Katapult & Co zit al bijna een jaar in De Kruisberg. Onder de noemer ‘Aan de Bak’ worden flexwerkplekken aangeboden voor ‘bewuste, duurzame, sociale, Achterhoekse, aanpakkende ondernemers.’ De huurprijzen van werkplekken en ateliers bedraagt minimaal vijftig euro en loopt op naarmate de ruimte groter wordt.

Een fotograaf heeft zich er gevestigd, een website-designer en een communicatiedeskundige, disciplines die elkaar aanvullen.

Stadsboerin

Een opmerkelijk initiatief nam Ellen Willems door op de voormalige tuinderij bij De Kruisberg de Stichting Stadsboerin gestalte te geven. Samen met vrijwilligers wordt de al jaren braakliggende grond van twee hectare omgetoverd in een biologische moestuin. Daar worden groente, fruit, kruiden en bloemen gekweekt.

Ook komt er een wijngaard, die wordt opgezet door wijnboer Paul Nieuwenhuis.  En inmiddels staat er een kippenren. De Stadsboerin richt zich ook op kinderen, die kunnen zien hoe voedsel groeit. Ze kunnen er kippen voeren en bramen plukken.

Aan de tuin grenst een gebouw met een winkel, waar producten van de tuin (eieren, jam enz.) kunnen worden gekocht. In een andere ruimte staat een lange tafel waar mensen die anders alleen eten voor een klein bedrag samen met anderen een maaltijd kunnen nuttigen. In deze ruimte kunnen ook workshops worden gegeven.

Ellen Willems combineert haar werk als stadsboerin met haar baan als culinair journalist bij De Gelderlander.

Elektrische brommer

Haar man Niels Willems is in een vlakbij gelegen werkplaats ook actief op De Kruisberg. Met enkele techneuten werkt hij aan een elektrische brommer – de Brekr – die eind dit jaar op de markt moet verschijnen.

Niels: “Het wordt geen scooter en geen motor, maar een brommer zoals er na de oorlog heel veel in Nederland rondreden. Denk aan bijvoorbeeld bekende merken uit de jaren zestig als Puch, Sparta, Tomos, Zündapp en Kreidler. Maar deze Breckr wordt helemaal elektrisch.”

De Breckr gaat 3500 euro kosten. Willems: Maar hij wordt zodanig gemaakt dat de onderdelen minder snel slijten. Daardoor gaat hij langer mee. We zitten nu in de testfase. Het model staat min of meer vast. We kijken nu hoe betrouwbaar de accu is en wat de actieradius zal zijn.”

De bedoeling is dat in eerste instantie een paar honderd Breckrs worden geproduceerd. “Maar we kunnen snel omschakelen naar een paar duizend als er vraag naar is.”

Auteur Geschreven door:

Jacob Schreuder

Foto's Fotografie door:

Jacob Schreuder

Agenda Activiteiten

08 okt

00:55
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

00:55
Locatie: Rozet

OKA in Rozet