Broedplaats Renkum een feit
Redacteur: Feike Klomp | Fotograaf: Feike Klomp Geplaatst op: 05-02-2019

Broedplaats Renkum een feit

Een mooi inwonersinitiatief in Renkum. Wat doe je als de gemeente een oude school van de hand wil doen? Nou, dan steek je de koppen bij elkaar, verkoop je 50 certificaten à 5000 euro aan belangstellenden, verwelkom je een ton subsidie van de provincie en koopt vervolgens het pand om er te gaan ondernemen. Het resultaat? Broedplaats Renkum is geboren.

De aanhouders winnen. De initiatiefnemers van Broedplaats Renkum hebben het toch maar mooi voor elkaar gekregen. Na meer dan twee jaar van voorbereiding heeft de Stichting Broedplaats Renkum de oude St. Ursulaschool aan de Groeneweg van de gemeente Renkum gekocht. Onlangs werden daarvoor de handtekeningen gezet. Het historische markante schoolgebouw is straks the place to be voor startende ondernemers en werkzoekenden. Een broedplaats voor vernieuwende initiatieven is geboren.

Een van de drijvende krachten achter Broedplaats Renkum is Willem Postma van SamenZP. Hij legt vol trots uit hoe de route is gelopen: ,,Toen wij tegen de Groeneweg 12 aanliepen, voelden we dat dit de plek is om startende ondernemers en werkzoekende een ruimte en vooral een kans te geven. Een plek om (opnieuw) te beginnen, werkzaamheden uit te voeren en elkaar te inspireren. Waar je dus kunt broeden op nieuwe ideeën. Kortom met Stichting Broedplaats Renkum gaan we dat dus nu doen.” Postma kreeg voor het idee steun van een sterk collectief van buurtbewoners en andere ondernemers om het gebouw met zijn functies te behouden. Door verpaupering en achterblijvende investeringen dreigde het doek te vallen voor het unieke stukje Renkum.

De oude school stond trouwens niet leeg. Integendeel. Sinds 1981 is de Groeneweg 12 een werkgelegenheidsproject met een houtwerkplaats om de sociale en economische structuur van de Renkumse bevolking te versterken. ,,Wij hadden met SamenZP bijvoorbeeld behoefte aan ruimte om werkzoekenden ‘ruimte’ te geven om te ondernemen”, vervolgt Postma zijn uitleg. ,,Dat kan hier prima.”

De gemeente is op haar beurt bezig om stap voor stap vastgoed van de hand te doen, waar het zelf geen toekomst meer in ziet. Dan is het mooi als inwoners zelf de handschoen oppakken. Alleen, hoe leg je het lieve sommetje van meer dan drie ton op tafel? Ook daar is door de mensen achter Broedplaats Renkum over nagedacht: ,,Van de provincie kregen we een ton. Wat sowieso al een fantastische steun in de rug is. Ook de A.C. van Deventerstichting heeft een duit in het zakje gedaan. De overige benodigde 250.000 hebben we op een bijzondere manier binnengekregen. Mede dankzij een meedenkende Triodosbank en kopers van certificaten.”

Broedplaats Renkum kreeg het voor elkaar om in korte tijd 50 certificaten van 5000 euro te verkopen. ,,Door een of meerdere certificaten te kopen, zijn kopers mede-eigenaar van het pand. Bovendien levert dat jaarlijks tenminste 5% rendement op de investering op. Natuurlijk heel wat meer dan de rentes die banken tegenwoordig geven.” Omdat de gemeente Renkum Broedplaats Renkum een warm hart toedraagt, heeft het ook een certificaat gekocht. Daarmee is de cirkel rond, aldus de blije initiatiefnemers.

,,Begin februari gaan we naar de notaris voor de officiële eigendomsoverdracht. Vervolgens gaat Aannemingsbedrijf H. van den Born uit Renkum aan de slag met het upgraden van het gebouw. Er komen bijvoorbeeld nieuwe kozijnen in en het dak wordt aangepakt. De verwachting is dat we per 1 september officieel de deuren openen.”

I: www.broedplaatsrenkum.nl

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

23 mei

21:54
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:54
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze