De Groeiversneller helpt bakelietfabriek
Redacteur: Jacob Schreuder | Fotograaf: pixabay Geplaatst op: 18-03-2019

De Groeiversneller helpt bakelietfabriek

De Aaltense onderneming Habatec zet de wat vergeten kunststof bakeliet opnieuw in de markt. Met een voucher van De Groeiversneller steunt de provincie Gelderland dit project.

Bakeliet is duurzamer en sterker dan andere kunststoffen. Vroeger werden er bijvoorbeeld robuuste telefoons met draaischijf van gemaakt, maar ook lichtschakelaars en stopcontacten.

In 1907 vroeg de Amerikaans-Belgische chemicus en uitvinder Leo Baekeland patent aan op een methode om een materiaal te vervaardigen dat het dagelijkse leven zou veranderen: de eerste synthetische kunststof ter wereld.

Baekeland noemde zijn vinding bakeliet. Producten van bakeliet hebben een lange levensduur en een groot ‘elektrisch isolatievermogen’, reden waarom bakeliet aanvankelijk veel toegepast werd in de elektrotechniek.

In de jaren veertig nam de populariteit van bakeliet af door de opkomst van modernere kunststoffen en spuitgietmachines. Productie met spuitgietmachines bespaart tijd.

Bakelietfabriek

Habatec Aalten heeft nu De Bakelietfabriek opgericht, die onder andere deurklinken, fotolijstjes, hand- en kastgrepen en armleuningen voor stoelen maakt. Samen met toonaangevende ontwerpers ontwikkelt De Bakelietfabriek ook nieuwe artikelen voor huiselijke toepassingen, zoals de ‘Toppot’, een eigenzinnige opbergtrommel voor bijvoorbeeld koffiecupjes of stroopwafels, en wand-kapstokhaken.

Met een voucher van De Groeiversneller huurt de Aaltense onderneming een marketingbureau in om dit proces te ondersteunen. In de fabriek werken alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op ambachtelijke wijze produceren zij de bakelieten producten.

Oost NL stimuleert het gebruik van duurzame materialen en kende De Bakelietfabriek een voucher toe.

Auteur Geschreven door:

Jacob Schreuder

Foto's Fotografie door:

pixabay

Agenda Activiteiten

23 mei

19:20
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

19:20
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze