De Steck: duurzaam innovatiecentrum in oude bibliotheek
Redacteur: Jacob Schreuder | Fotograaf: Jacob Schreuder Geplaatst op: 18-07-2019

De Steck: duurzaam innovatiecentrum in oude bibliotheek

In de voormalige bibliotheek aan de Raadhuisstraat 25 in hartje Doetinchem is sinds kort een duurzaam centrum voor innovatieve ondernemers ingericht.

De Steck moet een broedplaats worden voor bedrijven die belangstelling hebben voor duurzaamheid en de circulaire economie. Bedrijven, ondernemers en zzp’ers kunnen in De Steck ruimtes huren. Dat zijn bij uitstek ondernemers die innovatief bezig zijn op het gebied van duurzaamheid.

De voormalige bibliotheek is nog niet eens zo erg oud. Het opmerkelijke pand, icoon van het structuralisme, werd in 1975 gebouwd naar een ontwerp van architect Wim Davidse. Het exterieur werd gedomineerd door grijs beton en glas.

Na jaren leegstand werd het pand gekocht door directeur Henk Janssen (tevens eigenaar van het Cleantech Center, ook een innovatiecentrum op het gebied van duurzaamheid) uit Zutphen, samen met zeven anderen, allen ook directeuren van bedrijven.

Dit achttal heeft fors geïnvesteerd in De Steck. Het grijze beton werd voor een deel donker geverfd, waardoor het pand een eigentijdse uitstraling kreeg zonder het origineel aan te tasten. Het  pand is zeer energiezuinig, bijna energie-neutraal. Op het dak liggen 160 zonnepanelen en er staat een luchtwarmtepomp, die werkt op zelfopgewekte stroom.

Waarmaken

De Steck is niet alleen een plaats om nieuwe ideeën te laten ontstaan. De focus ligt sterk op het waarmaken van deze nieuwe ideeën. Voor vrijblijvendheid is geen plaats. Betrokkenen moeten in zichzelf geloven en zich niet verschuilen achter discussies over aanpak en processen. Laten zien dat het ook anders kan, dat is de voorwaarde die aan deelnemers aan innovatiecentrum De Steck wordt gesteld.

Er moeten concrete oplossingen worden verzonnen voor de regio, gericht op de leefbaarheid. Doelstelling is ook het starten van nieuwe bedrijven (start-ups) en daarmee het creëren van werkgelegenheid.

Om dit waar te maken wordt geprobeerd de juiste kennis, expertise en personen op de juiste plaats en op het juiste moment in te zetten. Daarbij wordt niet alleen op innovatieve bedrijven gedoeld; ook wordt samengewerkt met studenten van mbo’s, hbo’s en universiteiten uit het hele land. Internationale studenten die een innovatief idee op het gebied van duurzaamheid willen uitwerken, kunnen er een werkplek vinden.

De exponentieel groeiende economie en de kanteling van de samenleving naar een energie-neutrale maatschappij vragen om gedreven mensen die deze transitie vorm kunnen geven. De focus in De Steck ligt op de agri- en foodindustrie en op samenwerking met Duitsland.

Auteur Geschreven door:

Jacob Schreuder

Foto's Fotografie door:

Jacob Schreuder

Agenda Activiteiten

23 mei

21:23
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:23
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze