Doetinchem: snel zonnepanelen op veel bedrijfsdaken
Redacteur: Jacob Schreuder | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 20-07-2019

Doetinchem: snel zonnepanelen op veel bedrijfsdaken

In Doetinchem worden ondernemers gestimuleerd hun bedrijfsdaken te vullen met zonnepanelen. Doel is zo snel mogelijk een groot deel van de beschikbare bedrijfsdaken – geschat op twee vierkante kilometer – geschikt te maken voor zonnepanelen.

De AGEM (Achterhoekse Groene Energiemaatschappij), de gemeente Doetinchem, de provincie Gelderland en diverse ondernemers zijn verenigd in het project Zonnige Bedrijven in Doetinchem. En dat is weer onderdeel van Zonnige Bedrijven Achterhoek. Gemeenschappelijk streven is de Achterhoek in 2030 energieneutraal te laten zijn.

De belangrijkste voorwaarde voor deelname aan Zonnige Bedrijven is een SDE+ beschikking. Die letters staan voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Zo’n SDE+ hebben ondernemers nodig om in aanmerking te komen voor een businesscase. Er is keuze uit drie modellen.

Model 1 is zelf investeren, waarmee het bedrijf producent is van de opgewekte energie. Model 2 is het investeren door anderen, waarmee een leasemaatschappij producent van de energie wordt.

Model 3 is het investeren door een coöperatie, die dan ook producent van de energie is.

Er zijn diverse subsidiemogelijkheden, te vinden op de website .

Quickscan

Het startschot voor het project Zonnige Bedrijven in Doetinchem werd gegeven in schouwburg Amphion. Arno Koonstra van AGEM zei dat alleen daken die groter zijn dan 500 vierkante meter in aanmerking komen. AGEM wil snel stappen maken. Een quickscan is nodig om de geschiktheid van de daken te onderzoeken. De eerste vijftig ondernemers die zich aanmelden komen in aanmerking voor een gratis quickscan.

Duurzaamheidsspecialist Otto Willemsen pleitte voor DOEN-denken op weg naar een volledig circulaire economie: hergebruik van alle afval. “In het begin was er veel scepsis, maar het is tijd om te stoppen met gezeur. We moeten niet alleen inzetten op zonne-energie, maar ook op wind. Eén windmolen produceert net zo veel energie als veertigduizend zonnepanelen.”

Nationaal energiecommissaris Ruud Koornstra sprak soortgelijke woorden: “Als geen ander land ter wereld beschikt Nederland over veel kennis, geld, innovaties en ondernemingsgeest. Probleem is alleen dat wanneer weer iets innovatiefs is ontwikkeld, er altijd mensen zijn die ‘er iets van vinden.’ Tegen die mensen wil ik zeggen: Laat innovaties tot bloei komen en loop de werkmieren niet in de weg.”

Foto: rechts energiecommissaris Ruud Koornstra en midden Otto Willemsen, specialist circulaire economie.

Auteur Geschreven door:

Jacob Schreuder

Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

23 mei

21:54
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:54
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze