Duurzaam transport heeft de toekomst
Redacteur: Paul de Jager | Fotograaf: eigen beeld Geplaatst op: 25-09-2018

Duurzaam transport heeft de toekomst

De transportsector heeft indringend te maken met de gevolgen van het Parijse klimaatakkoord. In de Franse hoofdstad werd besloten tot maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Voor de transportsector betekent dat in de praktijk afscheid nemen van fossiele brandstof. De gemeente Nijmegen richtte er een mobiliteitsweek op in. Het doel was om aandacht te vragen voor duurzame transportmethodes. Zaterdag 22 september werd de week afgesloten met een manifestatie op het Honigterrein in Nijmegen.

Diverse duurzame mobiele toepassingen werden gedemonstreerd tijdens de manifestatie. Zo waren er studenten van de TU Delft die de Eco Runner presenteerden. Doel was om zo zuinig mogelijk te rijden op waterstof. Voor een equivalent van 1 liter benzine konden ze heen en weer naar Barcelona rijden in een voertuig dat was opgetrokken uit een superlichte én sterke koolstofvezel. “We willen laten zien wat er mogelijk is met waterstof”, verklaarde TU Delft-student Sasha Lulev.
Even verderop presenteerde Trens Solar Trains bussen die grotendeels op zonne-energie liepen.

Pronkstuk van de manifestatie was een personendrone. “In China, Dubai en Australië vliegt hij al. In Nederland zijn er nog wettelijke belemmeringen. De wetgever beschouwt deze drone namelijk als luchtvaartuig. Maar omdat hij zelfsturend is, zit er geen stuurinrichting in. En dat is in de luchtvaart wel verplicht”, vertelde Jeroen Engelkes, projectontwikkelaar bij Drone Center Valkenburg. De drone is gekoppeld aan uiterst geavanceerde computerapparatuur. Dat is de reden waarom Huawei en KPN deelnemers zijn in het project.

Veel van de toepassingen die tijdens de manifestatie werden gedemonstreerd, zijn nog toekomstmuziek. Maar het staat voor de diverse standhouders onomstotelijk vast dat duurzaam transport de toekomst heeft.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

eigen beeld

Agenda Activiteiten

23 mei

21:54
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:54
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze