E-Stone Batteries werkt aan goedkope generatie ijzerbatterijen
Redacteur: Francien van Zetten | Fotograaf: Studio 38C Geplaatst op: 02-08-2018

E-Stone Batteries werkt aan goedkope generatie ijzerbatterijen

Het doel van E-Stone Batteries is de opslag van zonne- en windenergie wereldwijd mogelijk te maken. Ondersteuningsprogramma De Groeiversneller van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL stimuleert deze innovatie.

Het eerste prototype van de E-stone batterij is zo’n twee kubieke centimeter groot met een elektrode van één millimeter dik. “Die elektrode bestaat uit een nieuwe mix van ijzer en zwavel, een materiaal waar we patent op hebben”, vertelt Thomas van Dijk, van E-Stone Batteries. Hij is opgetogen over de laatste testresultaten: “De levensduur blijkt een stuk langer dan verwacht.”

Van Dijk studeerde natuurkunde en duurzame energie aan de TU Delft en droomde van goedkope en effectieve opslag van zonne- en windenergie. Voor zijn masterscriptie verdiepte hij zich in de mogelijkheden van de ‘oude’ nikkelijzer-accu die de Amerikaan Thomas Edison begin vorige eeuw op de markt bracht. “IJzer biedt geweldige mogelijkheden en is een goedkope grondstof, die overal voor handen is.”

Experts

Om de prestaties van de nieuwe batterijtechnologie te verbeteren, heeft Van Dijk de kennis van experts nodig. Via ondersteuningsprogramma De Groeiversneller heeft E-Stone Batteries een voucher gekregen om die experts in te huren. Met het geld van de voucher aangevuld met eigen geld, huurt E-Stone Batteries de gewenste kennis in.

“Wij zijn een stelletje beginnelingen in de wereld van de batterijtechnologie. Die wereld is enorm booming. De chemici waar we nu mee werken, dichten voor ons de kloof tussen het lab en de industrie. Ze helpen onze technologie te optimaliseren, zodat we sneller een levensvatbaar product kunnen maken.”

E-stone richt zich op de productie van batterijen voor elektrische fietsen en de opslag van zonne- en windenergie. Het bedrijf verhuisde begin 2017 van Amsterdam naar gebouw Generation-E op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. “Arnhem is de energieopslag-hub van Nederland. Hier zijn meer bedrijven die werken aan batterijtechnologie. Van startups tot grotere bedrijven als Nedstack, dat waterstofbrandstofcellen maakt. Dit is voor ons een leerzame omgeving.”

Om een prototype van de batterij te kunnen produceren voor praktijkproeven heeft Van Dijk een vervolgfinanciering aangevraagd bij De Groeiversneller. “We hopen binnen een half jaar met de productie van start te gaan, zodat over een jaar de eerste testsystemen voor zonneparken klaar zijn.”  

Hoe belangrijk is De Groeiversneller voor E-Stone Batteries? “Cruciaal”, zegt Van Dijk prompt: “Zonder deze support hadden we de experts niet kunnen inschakelen en was ons bedrijf er niet meer geweest.”    

 www.e-stonebatteries.com      

Auteur Geschreven door:

Francien van Zetten

Foto's Fotografie door:

Studio 38C

Agenda Activiteiten

19 feb

05:35
Locatie: Duiven

Roadshow grensoverschrijdend werken door BDO

30 jan

05:35
Locatie: Rabobank Apeldoorn, Eendrachtstraat 133, 7336 AC

Nieuwjaarsbijeenkomst Apeldoorns Business Collectief