Een smaakvolle bijdrage leveren aan een groeiende wereldbevolking
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Eljee Bergwerff Geplaatst op: 01-04-2020

Een smaakvolle bijdrage leveren aan een groeiende wereldbevolking

Een smaakvolle, duurzame én gezondere bijdrage leveren aan de groeiende wereldbevolking is de missie van het Wageningse bedrijf GreedFood50. Gestart in 2014 levert het nu al een breed portfolio van quinoa ingrediënten aan voedingsbedrijven en cateraars in de hele wereld, waaronder het topsportrestaurant van Nationaal Sportcentrum Papendal.

Oprichter en directeur Marc Arts: “Quinoa is niet nieuw; het werd vijfduizend jaar geleden in de Andes al verbouwd. En ook de NASA kende het al en testte quinoa al in de jaren vijftig als voeding voor astronauten. Wat steeds belangrijker wordt, is dat quinoa alle elementen in zich heeft om die duurzame bijdrage te kunnen leveren aan de groeiende wereldbevolking.”

Samenwerking

Het feit dat die wereldbevolking jaarlijks groeit met zo’n 50 miljoen mensen inspireerde Arts om het getal 50 toe te voegen aan de naam GreenFood. Gevestigd op de Campus in Wageningen is er een nauwe samenwerking met Wageningen University & Research evenals met onder meer Food Valley, Startlife, Oost NL en Kadans Science partner.

Erkend

Er zijn diverse landbouwgronden in Gelderland waar quinoa al jaren succesvol wordt verbouwd, vertelt Arts. Hij streeft ernaar om binnen vijf jaar quinoa als erkend alternatief voor traditionele ingrediënten zoals aardappelen, rijst en tarwe op de kaart te krijgen. In landen als Oekraïne en Canada verwacht hij grootschalige teeltmogelijkheden voor quinoa.

Voedingswaarde

Arts: “Een groot voordeel is dat quinoa zonder pesticiden verbouwd kan worden. Bovendien worden de nutriënten in quinoa goed door het lichaam opgenomen, waardoor het een hoge voedingswaarde heeft. Ook is er veel minder water nodig om quinoa te verbouwen en te verwerken dan bij tarwe, aardappelen of rijst, wat een antwoord is op het groeiende tekort aan zuiver (zoet) water.”

Awards

De uit Wageningen afkomstige quinoa wordt verwerkt in sportvoeding, bakkerijproducten, babyvoeding, salades, sauzen, soepen, pasta’s, smoothies, ontbijtproducten, vegetarische, vegane en glutenvrije producten. Arts: “De consument kan in de (betere) supermarkten en cateraars al gewoon een heerlijke Nederlandse quinoaburger kopen.” GreenFood50 heeft diverse internationale prijzen en awards gewonnen voor haar wereldverbeterende aanpak.

Dit interview stond ook in het door de provincie Gelderland op 12 februari 2019 uitgebrachte magazine Topklimaat ondernemen

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Eljee Bergwerff

Agenda Activiteiten

08 okt

01:07
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

01:07
Locatie: Rozet

OKA in Rozet