Gastblog BDO over de veranderende btw op cadeaukaarten
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Babette Stenger Geplaatst op: 19-12-2018

Gastblog BDO over de veranderende btw op cadeaukaarten

Btw over jouw cadeaukaart?

Cadeaukaarten zijn handig om te geven en leuk om te krijgen. Maar hoe zit het eigenlijk met de btw? Zijn cadeaukaarten belast met btw of niet? En zo ja, wanneer? En tegen welk btw-tarief? Bij de verkoop van een cadeaukaart staat immers niet altijd vast voor welk product de cadeaukaart ingewisseld gaat worden.  Per 1 januari 2019 wijzigen de regels bovendien. Vandaar een korte btw update!

Wat zijn vouchers?

Vouchers zijn een bijzondere vorm van cadeaukaarten. Kortgezegd vertegenwoordigen zij een bepaalde waarde waarmee je een product of een dienst kunt kopen, al dan niet met bijbetaling. Bij vouchers kun je denken aan giftcards, bioscoopbonnen of boekenbonnen. Daarnaast zijn ze vormvrij: ze kunnen een fysieke of digitale vorm aannemen.

Tot 1 januari 2019 geldt dat over de verkoopopbrengsten van vouchers in eerste instantie geen btw is verschuldigd. Pas op het moment dat de voucher wordt ingewisseld voor bepaalde producten of diensten, is btw verschuldigd.

 

Wat wijzigt er?

Vanaf 1 januari 2019 kent de btw twee verschillende soorten vouchers, enkelvoudige en meervoudige vouchers. De ondernemer die vouchers verkoopt, dient zelf te beoordelen of op het moment van verkoop sprake is van een enkelvoudige of meervoudige voucher.

Van een enkelvoudige voucher is sprake als op het moment van de verkoop al vaststaat tegen welk btw-tarief en in welk land de voucher wordt ingewisseld. Bijvoorbeeld omdat met de bon alleen boeken in Nederland kunnen worden gekocht. Mocht op het moment van verkoop van de voucher nog niet vaststaan tegen welk btw-tarief en/of in welk land de voucher ingewisseld gaat worden, is sprake van een meervoudige voucher.

 

Een voorbeeld

Een schoenenwinkel verkoopt cadeaukaarten die klanten alleen kunnen inwisselen voor een paar schoenen in de winkel in Nederland. Nu staat al vast dat de cadeaukaarten worden ingewisseld voor producten die zijn belast met 21% Nederlandse btw. In dit geval is sprake van een enkelvoudige voucher. De schoenenwinkel dient op het moment van verkoop van de voucher alle btw af te dragen.

Stel dat de schoenenwinkel vouchers verkoopt die niet alleen zijn in te wisselen voor schoenen, maar ook kunnen worden gebruikt voor het repareren van schoenen. Het repareren van schoenen is, in tegenstelling tot de verkoop van schoenen, belast tegen het 6%-tarief (in 2019: 9%). In dit geval staat bij de verkoop van de meervoudige voucher nog niet vast voor welke product de eigenaar van de voucher kiest en dus welk btw-tarief is verschuldigd. Omdat hier sprake is van een meervoudige voucher, is bij de verkoop ervan nog geen btw verschuldigd. De btw is pas verschuldigd zodra de klant de voucher inwisselt, omdat dan pas bekend wordt welk btw-tarief verschuldigd is. Een bijkomend voordeel is dat over niet ingewisselde meervoudige vouchers uiteindelijk geen btw is verschuldigd.

Wat betekent dit voor u?

De ondernemer die vouchers verkoopt moet beoordelen of sprake is van een enkelvoudige of meervoudige voucher. Dit kan gevolgen hebben voor uw administratie, omdat het belangrijk is om de juiste documentatie bij te houden. Uit de administratie moet namelijk blijken of de ondernemer enkelvoudige of meervoudige vouchers verkoopt, zodat de btw tijdig wordt betaald en de facturatie op juiste wijze verloopt. Overleg dus tijdig met uw adviseur om te zorgen dat dit op de juiste wijze wordt ingericht. En voorkom hiermee fouten bij vouchers!

Dit artikel is geschreven door Edwin Dekker, btw-specialist bij BDO in Arnhem. Hij is bereikbaar op 026 – 352 56 25; e-mail: edwin.dekker@bdo.nl.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Babette Stenger

Agenda Activiteiten

23 mei

11:59
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

11:59
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze