Gastblog Marcel Hielkema vanuit Buenos Aires
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Jacques Kok Geplaatst op: 07-11-2018

Gastblog Marcel Hielkema vanuit Buenos Aires

Wat kun je toch veel doen in een week. Samen met 29 leden van VNO-NCW Midden vertrok ik 2 november naar Buenos Aires om te bekijken hoe Nederlandse bedrijven daar zaken doen. Jaarlijks organiseert de ondernemersvereniging met reisorganisator Rientjes en Partners een ledenreis naar het buitenland. Wat ik echt uniek vind aan deze reis is de groepssamenstelling. 

Met gelijkgestemde ondernemers werken we in 6 dagen tijd een intensief, zeer gevarieerd programma af, met zakelijke en culturele hoogtepunten. Zo was het bezoek op de eerste dag aan een polo-paardenranch buiten Buenos Aires aanleiding voor gesprekken over investeringen, risico’s en ROI. Wat een warm ontvangst en bijzonder verhaal van deze ondernemende gauchos.

Een dag later zitten we om de tafel met plaatsvervangend ambassadeur in Argentinië Mark Hasselaar en Wouter Schinkel van de Kamer van Koophandel. Zeer informatief. Een van de hoogtepunten was voor mij was het bezoek aan MediaMonks. Dit is een creatief bedrijf/productiehuis (“we bouwen websitebezoek”), gestart door Nederlanders. Van heel klein, naar nu 850 medewerkers op 12 locaties in de wereld. Een succesverhaal dus! Enorm leuk om de jonge enthousiaste medewerkers te horen over hun werk.

En natuurlijk hebben we ook de wereldstad Buenos Aires verkend. De haven, kathedraal, het plein waar de dwaze moeders nog steeds actief zijn, de graftombe van Evita Perron. En wij Nederlanders willen natuurlijk ook de stad ervaren per fiets. Dus op naar La Boca, een kleurrijke wijk in het zuiden van de stad. Het vinden van een passende fiets was een avontuur op zich; grote Hollanders op kleine fietsjes was het resultaat. 

De fietstocht voerde ons langs vele muurschilderingen, kunstwerken met veelal een politieke lading. Opvallend is dat deze niet worden beschadigd door anderen die een tag of iets dergelijks willen spuiten; de kunstwerken blijven onaangetast! De wijk La Boca is de thuishaven van de voetbalclub Boca Juniors. Het stadion is dusdanig gebouwd dat het de trillingen van springende supporter (de 12e man) kan opvangen. 

De gids vertelde ons dat ramen van de nabijgelegen flats soms sneuvelen door de trillingen die de supporters met hun dans en zang veroorzaken. Gisteravond (zaterdag) had de club gewonnen; de restanten van een groot feest in de wijk waren zichtbaar (wel troep, maar geen mensen op straat).

Het einde van deze #ledenreis 2018 komt in zicht, ik dompel me nog even onder in de Argentijnse cultuur én blijf met volle teugen genieten van de buitengewone, hechte sfeer in de groep. Ook als zakendoen in of met Argentinië er niet van komt: dit is voor mij waardevolle bijvangst van de reis.

Meer lezen over onze ervaringen? Lees het blog van Martine Schuijer op de website van VNO-NCW Midden.

Adios!

Marcel Hielkema
waarnemend voorzitter VNO-NCW Midden

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

23 mei

15:02
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

15:02
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze