Gastblog Pieter de Boer: technologie vraagt andere vaardigheden jongeren
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: VNO-NCW Arnhem-Nijmegen Geplaatst op: 23-09-2019

Gastblog Pieter de Boer: technologie vraagt andere vaardigheden jongeren

Er wordt veel gesproken én geschreven over de (technische) arbeidsmarkt. Maandag 27 augustus opende koning Willem-Alexander het schooljaar met een terechte slogan ‘Het MBO laat Nederland draaien’. Ton Heerts, voorzitter van de MBO-raad, eist een langetermijnvisie voor de Nederlandse arbeidsmarkt: ,,Je kunt niet mensen bij een crisis in de coulissen zetten en ze er daarna weer uittrekken.”

Terecht punt. Door de tegenvallende orders gingen tussen 2009 en 2015 alleen al in de bouw ruim 6400 bedrijven failliet, wat een enorme weerslag had op de arbeidsmarkt. De sectoren ontdekten nu dat de arbeidsmarkt flexibeler is dan we dachten; veel werknemers hebben met plezier een baan gevonden in een andere sector.

Er speelt echter meer dan de conjuncturele verandering; we bevinden ons onmiskenbaar in een digitale revolutie. De inzet van digitale technologie verandert niet alleen onze manier van werken maar uiteindelijk ook die van bedrijfsprocessen. Waarbij de visies en inzichten vanuit het bedrijfsleven, het onderwijs en de politiek dikwijls van elkaar verschillen. Als we geen overeenstemming hebben waarheen en hoe snel de arbeidsmarkt zich ontwikkelt, zal het lastig zijn om te werken aan een visie voor de lange termijn. Zo actief mogelijk samenwerken met het onderwijs, overheid en de bonden is de enige oplossing om tot een visie te komen!

Waar ‘Techniek’ gezien werd als een sector op zich, zien wij dat technologie zich ontwikkelt als een enabler door alle sectoren heen. Een enorme kans voor jongeren die nog een studiekeuze moeten maken! In Gelderland organiseren wij hiervoor de Techniekdagen in Arnhem, Nijmegen, de Achterhoek, Liemers en Bocholt. Op de Techniekdagen kunnen jongeren ervaren hoe belangrijk technologie nu al is in de zorg bij ziekenhuis Rijnstate. Of hoe technologie er bij Alliander voor zorgt dat we verduurzamen, of sneller kunnen produceren door de automatisering bij Kremer.

Deze ontwikkelingen zorgen voor groei bij bedrijven, en vraag naar anders opgeleid personeel. Dit is wat wij laten zien op de Techniekdagen, en waar wij met het onderwijs graag over in gesprek blijven!

Kom daarom naar één van de Techniekdagen op 22 oktober in Bocholt, 29 oktober in Nijmegen of 6 oktober in Arnhem! www.techniekdag.nl


Pieter de Boer is regiomanager VNO-NCW regio Arnhem-Nijmegen en schrijft elke maand een gastblog voor PersPodium.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

VNO-NCW Arnhem-Nijmegen

Agenda Activiteiten

08 okt

17:47
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

17:47
Locatie: Rozet

OKA in Rozet