Gastblog Vincent van Heiningen: werknemersparticipaties
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: DAAN Geplaatst op: 26-02-2019

Gastblog Vincent van Heiningen: werknemersparticipaties

Het gaat goed met de economie en het gaat goed met veel bedrijven. De groei zorgt voor vraag naar personeel, waardoor vacatures op dit moment onvervuld blijven. Ondernemers lopen het risico dat hun werknemers gemakkelijk overstappen. Houdt u het gras aan uw kant groen met extra beloningen in de vorm van werknemersparticipaties?

 

Wat zijn werknemersparticipaties?

We spreken van participatie door werknemers als zij op enige manier kunnen delen in de winst of het vermogen van de onderneming. Denk hierbij aan het uitgeven van aandelen aan personeelsleden. Niet alleen ontvangt de houder van de aandelen winst in de vorm van dividend, ook zal hij gebaat zijn bij de waardevermeerdering van het bedrijf en zijn participatie.

Voordelen

Door de prestatiegerichte aanmoediging kan participatie een manier zijn om cruciale werknemers te binden. Het succes van de onderneming is dan nog meer in hun belang, zowel op de korte als op de lange termijn. Daarnaast vormt het een beloning in natura, men hoeft niet direct in de buidel te tasten om toch een aantrekkelijk voorstel aan de werknemer te kunnen doen.

Risico's

Het vormgeven van een werknemersparticipatie brengt ook aandachtspunten en risico's met zich mee. Door het uitgeven van aandelen zit een werknemer plots ook aan tafel bij de aandeelhoudersvergadering, kan hij meebeslissen over belangrijke onderwerpen en verkrijgt hij inzage in de cijfers van het bedrijf. Is dit niet gewenst, dan kunnen van aandelen afgeleide rechten zoals opties, certificaten of stock appreciation rights een goed alternatief zijn.

Het opzetten van een werknemersparticipatie is hoe dan ook maatwerk. Er zal onder andere aandacht moeten zijn voor de situatie dat de werknemer toch vertrekt of dat u graag afscheid wilt nemen. U zult dan immers al snel aandelen terug willen kopen. Onder welke voorwaarden en tegen welke prijs moet dit dan gebeuren? Tot slot zijn er fiscale aandachtspunten die afgestemd moeten worden. Vormt de participatie geen verkapt loon? Hoe wordt dividend of verkoopwinst van de aandelen belast? Deze vragen kunnen vooraf in samenspraak met de accountant en fiscalist worden afgestemd, zodat geen achteraf geen verrassingen ontstaan.

Vincent van Heiningen is kandidaat-notaris bij DAAN en is gespecialiseerd in ondernemingsrecht.

DAAN adviseert bedrijven en werknemers bij het opstellen, uitvoeren en afwikkelen van werknemersparticipaties. Neemt u daarom bij vragen gerust contact met ons op.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

DAAN

Agenda Activiteiten

23 mei

21:45
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:45
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze