Gastcolumn BDO over grensoverschrijdend werken
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 21-11-2018

Gastcolumn BDO over grensoverschrijdend werken

Met onze grote oosterbuur op een steenworp afstand, krijgen economische activiteiten al vlug een grensoverschrijdend karakter. Transacties met buitenlandse afnemers of leveranciers leiden meestentijds niet tot al te grote administratieve problemen. Maar met zowel de Nederlandse als Duitse economie op volle stoom, wordt bij de zoektocht naar nieuw personeel al snel over de grens gekeken.

De scenario’s zijn eenvoudig te bedenken; een in Nederland gevestigde werkgever werft een werknemer uit Duitsland aan. Deze werknemer komt vervolgens in Nederland werken of hij gaat de Duitse markt op en verricht zijn werkzaamheden vanuit zijn home-office.

Of een nog eenvoudiger scenario! U heeft een product geleverd aan een buitenlandse afnemer, en uw technici gaan installeren/monteren in het buitenland. Deze montagewerkzaamheden duren 8 weken en zij verblijven daarom 8 weken in het buitenland.

Voordat u uw werknemers aan de slag laat gaan, doet u er verstandig aan een kleine ‘checklist’ af te werken.

  • Kan ik de werknemer een Nederlandse arbeidsovereenkomst aanbieden, waarop Nederlands arbeidsrecht van toepassing?
  • Kan ik de werknemer ‘gewoon’ opnemen in de Nederlandse loonadministratie en ‘gewoon’ Nederlandse loonbelasting inhouden, of moet ik in het buitenland een soort loonbelasting geen betalen?
  • Is de werknemer in Nederland sociaal verzekerd of wordt hij in een ander land sociaal verzekerd?
  • Heeft de werknemer speciale documenten nodig om in Nederland of een ander werkland te wonen en te verblijven, denk hierbij aan werk- en verblijfsvergunningen?
  • Zijn er wellicht slimme manieren om de extra kosten van de werknemers te vergoeden?

Een voorbeeld:

U wilt graag de Belgische markt betreden, maar bent onvoldoende bekend met het speelveld. U heeft contact gelegd met een Belgische verkoopmanager van uw Belgische concurrent. Deze is bereid om bij u in dienst te treden en de Belgische markt te bewerken. U heeft een mooie Nederlandse arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in de kast liggen, opgesteld door een advocaat. Die biedt u haar aan.

Waar moet u op letten?

Nu de verkoopmanager in België blijft wonen en werken, is een groot deel van het Belgische arbeidsrecht op haar van toepassing. De Nederlandse bepalingen uit de arbeidsovereenkomst worden mogelijk opzij gezet door het Belgische arbeidsrecht.

En omdat de werkneemster hoofdzakelijk in België werkt, is zij in België sociaal verzekerd. U dient zich in België aan te melden bij de autoriteiten en Belgische premies af te dragen. U betaalt in Nederland geen premies, en ook geen loonbelasting. Om dezelfde reden draagt u dus in Nederland geen loonbelasting af voor deze werknemer.

Denk u daarnaast ook nog even aan de Limosa melding en het Fonds voor Arbeidsongevallen!

De moraal van mijn verhaal? Zeker niet om u in Nederland te houden, daarvoor is ondernemen in het buitenland te leuk. Maar sta vooraf altijd even stil bij uw checklistje, om dure fouten te voorkomen.


Dit artikel is geschreven door Robert Rommelaars, Loonbelasting- en premieheffingspecialist bij BDO in Arnhem. Hij is bereikbaar op 026 – 352 56 25; e-mail: robert.rommelaars@bdo.nl

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

26 sep

03:25
Locatie: Retiro

SJOA ledenborrel

10 sep

03:25
Locatie: zalencentrum Staring in Zevenaar

Bedrijvenmarkt Zevenaar