Herman Centraal over Arnhem van het gas af en meer
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: cathelijnebouwkamp.nl Geplaatst op: 14-05-2019

Herman Centraal over Arnhem van het gas af en meer

Moeten we van het gas af?

Basti: “Om de klimaatdoelen van Parijs te halen, moeten er flinke stappen worden gezet. Gemeente Arnhem wil alle woningen vóór 2050 van het gas. Een ingrijpende maatregel, die zowel logistiek als financieel nogal wat voeten in aarde heeft. Want wanneer zijn alle wijken aan de beurt? Welke alternatieven voor gas zijn er? Gaan alle wijken over op stadsverwarming? Of moeten we individueel een warmtepomp aanschaffen? En wie gaat dat eigenlijk allemaal betalen?”

Cathelijne Bouwkamp won met haar partij GroenLinks vorig jaar glansrijk de gemeenteraadsverkiezingen. Basti: “Het liefst zou ze flink met de bezem erdoor gaan en alles anders aanpakken. Maar met een plan dat de komende dertig jaar bruikbaar moet zijn, ontkom je niet aan polderen en samenwerken. Ik geef zowel voorstanders als tegengeluiden het podium.”

Maar Basti bespreekt veel meer in HERMAN CENTRAAL:

Een criminele vriend

De partner van Angela Wals biechtte tijdens een wandeling ineens op dat hij als zeventienjarige een serie overvallen had gepleegd. Behalve stomverbaasd en verward maakte dit nieuws Angela ook nieuwsgierig. Hoe komt een ogenschijnlijk gelukkige jongen tot zo’n daad? Ze ging op onderzoek naar de verhalen van de slachtoffers en naar emoties als berouw en spijt. Angela schreef een boek over deze heftige periode uit het leven van haar partner. En Basti gaat met haar in gesprek over haar zoektocht. Hoe ga je om met het donkere verleden van je partner? Hoe ontdek je nuances in tegenstellingen als goed en kwaad?

Opleiding volkszangers

Wist jij dat er een opleiding was voor volkszangers? Komend schooljaar zullen de eerste studenten van de School van het Nederlandse Lied afzwaaien. Femke Vernij (oprichter en coördinator van de School van het Nederlandse Lied Rijn IJssel) komt samen met Willie Oosterhuis (initiator/presentator Mega Piraten Festijn en docent aan de School van het Nederlandse Lied) vertellen waarom de opleiding meer is dan een ‘smartlappenacademie’. Over de snik in de stem van de volkszanger en de kloof tussen volk en elite in de muziekindustrie. Natuurlijk zijn er ook optredens van twee studenten van de opleiding: Donna Kronenberg (kleinkunst) en Angela Teunissen (volksmuziek).

Zintuigen: proeven

Jij denkt vast ook aan Arnhemse Meisjes als we het hebben over de smaak van Arnhem. In onze zintuigenreeks zijn we, na horen en ruiken, toe aan proeven. We hebben Edwin Flores (Casa Foresta) uitgenodigd om ons in te wijden in de wereld van het wildplukken. Wildplukken? Jazeker! Want er is zoveel lekkers te ontdekken in Arnhemse parken, bossen en bermen! En het is ook nog een stuk gezonder dan een pak Arnhemse Meisjes. Kom proeven!

Stadsgroen met Jeroen

Jeroen Glissenaar, boswachter van Arnhem, leerde ons in de herfst waar we in de Arnhemse wijken stoeprucola kunnen oogsten. Ook vertelde hij in een eerdere editie over de geheime wandelgangen van de Arnhemse ratten tijdens de winter. Maar misschien zijn we nog wel benieuwder naar de lentes en zomers in onze stad. Komende editie zal hij ons, afhankelijk van het weer, meenemen langs ontluikende Arnhemse voorjaarsparken of zomerse natuurterrassen en verkoelende watertjes. Wat typeert een zonnige, groene dag in Arnhem? Jeroen vertelt het.

online kaartverkoop via de website van Luxor Live : € 7,50 | studenten/CJP € 3,75 | Gelrepashouders € 3,75 

Achtergrond:

HERMAN CENTRAAL is een maandelijkse Arnhemse talkshow met een verrassende mix van (lokale) politiek, kunst en cultuur, maatschappelijke thema’s, burgerinitiatieven, markante personen, bijzondere beroepen, sport, onderwijs en geschiedenis. We schijnen een lichtje op wat goed gaat en bespreken wat beter moet. Bij Herman Centraal word je bijgepraat en praat je bij. Op die manier betrekt Herman Centraal Arnhemmers bij de stad en bij elkaar. Met ingang van september 2018 vind je HERMAN CENTRAAL bij Arnhems enige poppodium Luxor Live. Meer informatie: www.hermancentraal.nl HERMAN is een anagram van ARNHEM. Vijf jaar geleden haalden bouwvakkers een grap uit door bij het nieuwe station de letters verkeerd om te zetten. Dat is precies wat HERMAN CENTRAAL ook graag wil doen: het licht op de stad nét even anders laten schijnen, waardoor je verrassende nieuwe dingen ziet. HERMAN CENTRAAL is een initiatief van Basti Baroncini. Hij wordt organisatorisch ondersteund vanuit een stichting die speciaal voor dit doel is opgericht. Achter de schermen werken verschillende Arnhemse vrijwilligers uit media, cultuur en bedrijfsleven samen om de talkshow tot een succes te maken.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

cathelijnebouwkamp.nl

Agenda Activiteiten

08 okt

22:08
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

22:08
Locatie: Rozet

OKA in Rozet