Hij dirigeert beeld en geluid met de laarzen in de modder
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Jan Adelaar Geplaatst op: 05-01-2016

Hij dirigeert beeld en geluid met de laarzen in de modder

Pieter Dekker begeleidde de complexe audiovisuele infrastructuur en –voorzieningen  voor de nieuwbouw en renovatie van Musis Arnhem twee jaar geleden. “En als het goed is merk je er niets van.”

Hij is al zo’n anderhalf jaar bezig met het ontwerp en advies van de kabelinfrastructuur beeld en geluid voorzieningen voor Musis. “Toen iedereen die enorme bouwput zag waar ook nog eens water in stroomde, hielden mensen hun hart vast. Zou dat nog goedkomen? Wij wisten wel beter. Wij waren al maanden eerder begonnen met ons werk. En ja, wij staan het liefst met de laarzen in de modder.”

Dirigent

Leuk toeval is dat de vader van Dekker dirigent is, en dat hij van jongs af aan de liefde voor muziek en beeld heeft meegekregen. Na opleidingen in de elektrotechniek en marketing specialiseerde hij zich in de zakelijke toepassingen van beeld en geluid en bijbehorende oplossingen. Hij ziet zichzelf zich nu als dirigent van beeld- en geluidsinfrastructuur. “Een audiovisuele (AV)-oplossing is alleen goed als hij jou als gebruiker meer en tevredener gasten, bezoekers of klanten bezorgt. Techniek alleen om de techniek toepassen is contraproductief.”

Kritisch

Dekker en zijn partner Joris Borm denken bij voorkeur vanaf het begin kritisch mee over wat de gebruiker wil met zijn gebouw en bezoekers, en hoe je dat audiovisueel moet vertalen naar mooie en efficiënte oplossingen. “Zodat je een artiest in zijn kleedkamer beeld en geluid kunt bieden van het concert waar hij goed voorbereid in het tweede deel moet verschijnen bijvoorbeeld. Of neem de bezoekers van het popconcert dat parallel aan Het Gelders Orkest s geprogrammeerd. Die moet je elders ontvangen, andere achtergrondmuziek, andere (sfeer)verlichting, een andere beleving geven, enzovoorts. Dat moet AV-technisch al voorbereid zijn.”

Slim

Hij gaat verder: “Toegangsdeuren moeten vanaf de smartphone bediend kunnen worden door de technische mensen, zodat die niet steeds naar de deur hoeven te lopen. De uiteindelijke posities van luidsprekers, flatscreen displays, bedrading, etc. moet voorbereid zijn op plaatsing, al voor de bouw en het storten van beton. Met slimme toepassingen kun je zelfs een reductie aan AV-middelen bereiken en een meerwaarde aan beleving en toepassing.” Een bezoeker merkt niets van al deze ingewikkelde AV-infrastructuur, en dat is ook precies de bedoeling, legt Dekker uit.

Mooi afgewerkt

“De bezoeker of gast heeft alleen een perfect verzorgde avond met het juiste beeld en het juiste geluid op de juiste plek, die optimaal is aangegeven – denk aan ledschermen die accuraat de weg wijzen – en waarbij alles er mooi afgewerkt uitziet. Geen achteraf ingefreesde leidingen, dubbele speakers in het plafond, met plakband opgeplakte mededelingen op deuren, geen gelijktijdig laden en lossen van een orkest en een popgroep, geen ongewenste ‘ontmoetingen’ met gasten van een ander concert, enzovoorts. Het is van te voren heel goed nadenken en plannen, en dan is het resultaat dat je een evenementenlocatie hebt die optimaal rendeert.”

Focus

Eerder verzorgde Dekker al de AV in de boardroom van een Amsterdamse multinational, maar ook die van een huisartsenpost en Doetinchem. Hij regisseerde ook beeld en geluid bij grootse evenementen zoals het WK Hockey vorig jaar in Den Haag. Hij kijkt nu reikhalzend uit naar het komende filmtheater Focus, waarvoor eerder deze week de ontwerpen werden gepresenteerd. Hij denkt ook daar meer efficiency en belevingsvoordeel te kunnen aanbrengen. De eerste ideeën daarvoor heeft hij al geschetst.

Droom

En een droom heeft hij ook: “Om meer doelgroepen tegelijkertijd te bereiken zoals Het Gelders Orkest nu samen met Oostpool en Introdans verbindingen aangaat in het nieuwe Stadstheater. Ik denk dan aan AV-toepassingen waardoor je bij een volle zaal via een glasvezelverbinding een tweede zaal mensen kunt laten meegenieten. In de stad zelf, maar ook bijvoorbeeld de congreszaal van Burgers’ Zoo. Je krijgt dan een kruisbestuiving in optima forma waardoor je de stad als geheel nog beter op de kaart kan zetten.”

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

19 feb

05:43
Locatie: Duiven

Roadshow grensoverschrijdend werken door BDO

30 jan

05:43
Locatie: Rabobank Apeldoorn, Eendrachtstraat 133, 7336 AC

Nieuwjaarsbijeenkomst Apeldoorns Business Collectief