Innovatiefestival brengt bedrijf en onderwijs samen
Redacteur: Jacob Schreuder | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 18-03-2019

Innovatiefestival brengt bedrijf en onderwijs samen

Een van de methodes om de sterke positie van de Achterhoekse maakindustrie ook voor de toekomst te waarborgen is het jaarlijkse innovatiefestival. Bedrijfsleven en onderwijs worden bij elkaar gebracht.  Leerlingen die een baan in de techniek ambiëren staan deze week centraal.

Het innovatiefestival werd gisteren in stadion De Vijverberg afgetrapt met de jaarlijkse profijtdag. 200 onderwijsgevenden maakten in het plenaire gedeelte (foto) kennis met Mirjam Koster, die René van Gils opvolgt als bestuursvoorzitter van het ROC Graafschap College in Doetinchem.

Daarna konden ze in diverse workshops informatie opdoen: van creatiever leren denken tot het integreren van leerprocessen uit de beroepspraktijk in het schoolse leren. Ook de nieuwe lassimulatoren voor leerling en docent werden toegelicht.

Het innovatiefestival is een meerdaags evenement. Het is een verzamelplaats voor bedrijven, onderwijsinstellingen en studenten met interesse voor de Smart Industry. Een week lang worden verschillende activiteiten georganiseerd om technisch talent te stimuleren en de juiste partijen samen te brengen.

Studenten uit het vmbo, mbo en hbo kunnen niet alleen kennis maken met Smart Industry-bedrijven, ze kunnen ook zelf aan de slag tijdens de Techniekdag, de Bètadag en de Talentendag. Deze dagen wordt informatie verstrekt over stages, afstudeerprojecten en carrièremogelijkheden.

De Bètadag wordt woensdag 14 maart gehouden bij het ICER in Ulft van 09.30 tot 16.00 uur. Hier kunnen de studenten van de bovenbouw van havo/vwo en het mbo niveau 4 zich oriënteren op hun toekomstige studierichting. Kennisinstellingen uit heel Nederland presenteren hun bèta aanbod. Achterhoekse bedrijven tonen productinnovaties.

Op de Talentendag, vrijdag 16 maart van 9.30 tot 17.00 uur bij het ICER in Ulft, worden jonge technische talenten in contact gebracht met innovatieve bedrijven in de regio. Bedrijven leggen innovatievraagstukken voor in een denktanksessie. Studenten van mbo, hbo en wo gaan hiermee in teams aan het werk en presenteren hun innovatieve ideeën aan het eind van de dag.

De Techniekdag wordt zaterdag 17 maart van 10.00 – 16.00 uur gehouden bij Grijsen Park, lamp en straatdesign in Winterswijk. Deze al jaren bestaande Achterhoekse Techniekdag richt zich op een heel andere groep jongeren: jeugd tot en met 14 jaar. Ze kunnen zelf aan de slag: het programmeren van een robot,  3D printen en het doen van verschillende proeven.

Nieuw werk

En dat is nog niet alles. Donderdag 15 maart wordt in de SSP-hal in Ulft van 15.00 tot 20.00 uur de Achterhoekse Nieuw Werkdag gehouden. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan worden samengebracht met bedrijven en professionals uit de arbeidsmarkt.

Maandagavond 19 maart vindt in schouwburg Amphion een Achterhoek 2020 Avond plaats. Een samenwerking van ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden. Deze avond wordt de nieuwe toekomstagenda voor de Achterhoek gepresenteerd. Van 18.00 tot 22.00 uur.

Dinsdag 20 maart kunnen genodigden deelnemen aan de opening van het Smart  Business Centre. Dat moet het icoon worden van de Smart Industry Oost-Nederland. Het Innovatiefestival wordt woensdag 21 maart, ook uitsluitend toegankelijk voor genodigden, afgesloten met een Ondernemersavond. De Achterhoek Open Innovatieprijs 2018 wordt uitgereikt door televisiepresentator Charles Groenhuijsen.

Auteur Geschreven door:

Jacob Schreuder

Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

23 mei

18:43
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

18:43
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze