Interieurensemble De Tempelhof op digitale 'landkaart' RCE
Redacteur: Ger Loeffen | Fotograaf: Ger Loeffen Geplaatst op: 02-07-2018

Interieurensemble De Tempelhof op digitale 'landkaart' RCE

Het ‘Totaalkunstwerk De Tempelhof’ van Huub & Adelheid Kortekaas is met haar 18 jaar het jongste Monumentaal Interieur van Nederland. 

De algemeen directeur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) Susan Lammers (foto) heeft die status met haar bezoek aan De Tempelhof officieel gemaakt. Tegelijkertijd ging ook de digitale ‘landkaart’ online waarop 72 interieurensembles zijn samengebracht en daarmee voor iedereen toegankelijk gemaakt.

Interieurensembles zijn monumenten waarbij het gebouw en de inrichting één geheel vormen. Bij De Tempelhof is dat zeker het geval. Het echtpaar Kortekaas ontwierp niet alleen het gebouw zelf, maar ook meubels, bestek, lampen en zelfs deurklinken. Uniek voor De Tempelhof is dat de kunstenaars in leven zijn en het gebouw bewonen. De digitale landkaart is voorzien van prachtig beeldmateriaal en bijzondere achtergrondverhalen over de totstandkoming van deze ensembles die verspreid zijn over heel Nederland. 

Het doel van de kaart is door herkenning en erkenning van interieurensembles het behoud van dit bijzondere erfgoed te stimuleren. En daarmee geeft de RCE aan dat De Tempelhof behouden moet blijven voor het nageslacht. Het is voor het eerst dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op deze wijze een omvangrijk digitaal document ontsluit. In de regio Arnhem-Nijmegen staan naast De Tempelhof in Winssen ook de Steenfabriek Randwijk, het Huis der Provincie in Arnhem en kasteel Middachten op de digitale kaart. Kijk verder op: https://cultureelerfgoed.nl/dossiers/interieurs/interieurensemblesAuteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

08 okt

18:16
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

18:16
Locatie: Rozet

OKA in Rozet