Intermedi-Art brengt 25ste Nijmegenprent uit
Redacteur: André Sonneville | Fotograaf: Illustratie: Diana Huijts Geplaatst op: 16-06-2019

Intermedi-Art brengt 25ste Nijmegenprent uit

Bij gelegenheid van de 49ste Vierdaagsefeesten brengt de Nijmeegse galerie en kunstuitleen Intermedi-Art deze zomer voor de 25ste en tevens laatste keer de Nijmegenprent uit. 

Elk jaar geven Sytske Zwart en Theo van Stiphout van Intermedi-Art een vooraanstaand Nederlands kunstenaar de opdracht om een bijzonder grafisch werk te maken met Nijmegen als inspiratiebron. Door deze traditie is een unieke reeks prenten van Nijmegen ontstaan. De prenten werden steeds tijdens de Vierdaagsefeesten in de St. Stevenskerk, als onderdeel van de ZomerExpo, tentoongesteld.

Zichten op de Waal

Dit jaar hebben Sytske Zwart en Theo van Stiphout graficus, schilder en tekenaar Diana Huijts (64) gevraagd de Nijmegenprent te maken. Zij produceerde 12 prachtige prenten onder de titel 12 Zichten op de Waal bij Nijmegen. Ze zijn te zien via http://www.intermedi-art.nl/12-zichten-op-de-waal-bij-nijmegen. In het echt zijn alle prenten te bekijken tijdens de expositie in de Zuiderkapel van de St. Stevenskerk in Nijmegen tijdens de Vierdaagsefeesten en daarna tot en met 19 augustus.

Welke van de twaalf werken van Diana Huijts dé Nijmegenprent 2018 wordt, bepaalt het publiek. Op de 12 werken van Huijts kan via de website van de Gelderland (www.dg.nl/club) gestemd worden.

Tijdens haar verkenning van Nijmegen maakte het rivierenpark indruk op de kunstenares. “De rivier heeft Nijmegen gemaakt tot wat zij is en doet dat nog steeds”, aldus Huijts. Voor haar 12 zichten op de Waal bij Nijmegen werd zij geïnspireerd door de 36 gezichten op de berg Fuji van de Japanse prentmaker Hokusai (1830).

Voor bedrijven

In de serie Nijmegenprenten van Intermedi-Art kregen bekende kunstenaars opdracht, ieder op een geheel eigen wijze, de stad weer te geven. Daarbij wordt ieder jaar gekozen voor grafiek in kleine oplage (30), waarbij het handschrift en vakmanschap van de maker voorop staan. Er zijn inmiddels 24 Nijmegenprenten. Maar er zijn op deze manier ook 12 Arnhemprenten en 5 Zutphenprenten verschenen.

Galerie en kunstuitleen Intermedi-Art omvat, behalve voor consumenten, ook een kunstuitleen voor bedrijven en hanteert daarvoor “een zorgeloze en heldere formule”. Theo van Stiphout: “Wij adviseren, transporteren, verzekeren en plaatsen de kunstwerken, waarbij we proberen er voor te zorgen dat bedrijven de collectie krijgen die bij de uitstraling van het bedrijf past. Bijvoorbeeld met een juiste prijs/kwaliteitsverhouding.”

Bij illustratie: Prent nr. 11 van de serie Nijmegenprenten van Diana Huijts.

Auteur Geschreven door:

André Sonneville

Foto's Fotografie door:

Illustratie: Diana Huijts

Agenda Activiteiten

23 mei

14:41
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

14:41
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze