ITB2 Datacenters zet crypto currency lab op
Redacteur: Elisabeth van Horen | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 11-05-2018

ITB2 Datacenters zet crypto currency lab op

ITB2 Datacenters, aanbieder van regionale datacenters met vestigingen in Apeldoorn en Deventer, heeft een crypto currency lab omgeving opgezet in zijn datacenter op industrieterrein De Ecofactorij in Apeldoorn.

In het Crypto Currency Lab worden nieuwe Bitcoins en Ethereums ‘gemined’. Het ‘minen’ van digitale valuta zoals Bitcoin en Ethereum op basis van blockchain technologie staat bekend om zijn hoge energieverbruik. ITB2 Datacenters heeft weliswaar high density colocatie voor klanten beschikbaar (voor toepassingen met hoge stroomdichtheid), maar wil weten wat het gebruik van blockchain specifiek betekent voor het stroomverbruik en voor de benodigde koelingcapaciteit in Apeldoorn.

Kostenneutraal

“Wij hebben ervoor gekozen om crypto currency te gebruiken, omdat dit de meest bekende en inmiddels wijdverbreide toepassing van blockchain is op dit moment,” zegt Niels Hensen, directeur en eigenaar van ITB2 Datacenters. “Het biedt ons daarnaast de mogelijkheid om het lab vrijwel kostenneutraal in te richten, omdat het ‘currency minen’ ook nog iets oplevert en dus een belangrijk deel van de kosten compenseert.” Het is niet de bedoeling dat het ITB2 datacenter in Apeldoorn wordt ingericht voor crypto currency mining. Hensen: “Wij bedienen op deze locatie ‘gewone’ colocatie klanten, waaronder bijvoorbeeld Sandd en Reesink Support, die hun IT infrastructuren bij ons hebben ondergebracht. Zowel nieuwe als bestaande klanten, zeker ook financiële dienstverleners, zullen in de nabije toekomst evenwel allemaal te maken krijgen met blockchain.’’

Energiezuinig

Het colocatie datacenter van ITB2 in Apeldoorn werd in 2013 geopend en heeft een gecalculeerde energiezuinige Power Usage Effectiveness (PUE) waarde van 1,08. Dit datacenter is uitgerust met indirect adiabatische koeling en andere innovatieve technologieën om het energieverbruik van de bij ITB2 gehuisveste IT infrastructuren drastisch te beperken.

Foto: Niels Hensen, directeur en eigenaar.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

23 mei

21:24
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:24
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze