Lokaal initiatief impuls voor regionale economie
Redacteur: Elisabeth van Horen | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 09-04-2018

Lokaal initiatief impuls voor regionale economie

Het doel van LONKT is de regionale economie stimuleren. Samen met bedrijfsleven en onderwijs zet het Apeldoorns Business Collectief de schouders onder dit project, dat gesubsidieerd wordt door de provincie Gelderland.

LONKT staat voor Lokaal Ondernemend Naar een Krachtige Toekomst. Het project is een initiatief van Stichting Apeldoorns Business Collectief (ABC), die lokaal zakendoen in de regio Apeldoorn bevordert. ABC en samenwerkingspartners krijgen voor de uitvoering ervan subsidie van de provincie Gelderland. De provincie stimuleert onderwijs en ondernemers om meer vakmensen op te leiden voor de economie van de toekomst. ABC is ervan overtuigd dat wanneer MKB en ZP’ers meer samenwerken, dit niet alleen een impuls is voor de lokale, maar ook voor de regionale economie. ‘’MKB en ZP’ers weten elkaar nog onvoldoende te vinden. Daarnaast moet vraag en aanbod op de lokale arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten. Via LONKT kunnen we lokale partijen verbinden en MKB helpen bij het beter benutten van een flexibele schil van vakmensen,’’ vertelt Trix Schipper, voorzitter van ABC. ‘’Wij spelen in op de toekomstige ontwikkelingen in de arbeidsmarkt, die snel verandert door digitalisering en robotisering. Dit vraagt om versterking van de ondernemersvaardigheden van de regionale beroepsbevolking.’’

Werkpakket

Het ABC werkt binnen LONKT samen met VNO-NCW Midden en MKB Nederland, de Apeldoornse bedrijven Certigon (software ontwikkelaar) en Owens Corning (producent duurzame bouwmaterialen), regionaal opleidingscentrum Aventus en Wittenborg University of Applied Sciences. Iedere partner levert de komende vier jaar een bijdrage aan het project door een werkpakket uit te voeren. Zo leidt Wittenborg een onderzoek dat inzicht moet geven in de effecten van lokaal samenwerken en zakendoen in de regio. En wil Aventus het ondernemerschap promoten en stimuleren binnen het MBO onderwijs door een eenjarige zogeheten ‘kopopleiding’ aan te bieden die ondernemersvaardigheden opneemt in het curriculum. Zowel studenten als werkenden (ZP) kunnen deze opleiding volgen.

Inkoopplatform

Certigon is al begonnen met de ontwikkeling van een digitaal inkoopplatform. Doel is ontzorgen van lokaal inkopen. Het platform geeft een overzicht van welke partijen actief zijn in de regio en verbindt vraag en aanbod, waardoor digitale matchmaking tot stand komt. Als launching customer denkt Owens Corning mee en helpt met het testen van het platform. Vanuit ABC wordt de vorming van marktgroepen gestimuleerd. ''Hierbij denken we aan dezelfde functionarissen in een collectief of het verenigen van ondernemers in een keten. Op deze manier kom je als kleine ondernemer makkelijker binnen bij grotere ondernemingen. Samen maken we de lokale economie sterker’’, zegt Marion Hijmensen, leider van het werkpakket marktgroepen. LONKT wordt op termijn uitgerold in Zutphen, Brummen en Epe en op de langere termijn lonkt Harderwijk. De intentie is om gelijksoortige samenwerkingsverbanden in de gehele provincie Gelderland te realiseren.      

Foto: De samenwerkingspartners kwamen voor het eerst bijeen tijdens de kick-off van LONKT op 28 maart in Apeldoorn. Van links naar rechts: Saskia Harkema (Wittenborg), Ron van Gent (VNO-NCW Midden en MKB Midden), Gert Sturre (ABC), Twan Jansen (Owens Corning), Amko Hartman (Certigon), Gerben van der Wal, Marion Hijmensen (ABC), Nelleke Eelman, Arnold Klunder (Aventus), Trix Schipper, (ABC), Matthias van den Brandhof (Aventus), Maggie Feng (Wittenborg).

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

19 feb

04:23
Locatie: Duiven

Roadshow grensoverschrijdend werken door BDO

18 dec

04:23
Locatie: Heijenoordseweg 5 Arnhem

Kerstborrel Ronald McDonald Business Breakfast Club