Malaria op tijd ontdekken met Nijmeegse app
Redacteur: Francien van Zetten | Fotograaf: Jack Tillmanns, Foto Focus Geplaatst op: 19-01-2018

Malaria op tijd ontdekken met Nijmeegse app

Malaria diagnosticeren met behulp van een app op je mobiele telefoon, dat is waar het bedrijf Momala aan werkt. Het Nijmeegse bedrijf heeft een app ontwikkeld, die via slimme beeldanalyse drie van de vier parasieten herkent die in Afrika malaria veroorzaken. “Met de vierde parasiet zijn we bezig”, zegt Bouke Broeren, directeur van Momala. Momala staat voor mobiele malaria labs, het bedrijf is in juni 2016 opgericht.

Het probleem in Afrika is dat er heel weinig mensen met een medische opleiding zijn, schetst Broeren. “In Nederland is er één arts op circa driehonderd mensen. In Afrika is dat één op zo'n 4.000 mensen in ontwikkelde gebieden en één arts op 40.000 mensen op het platteland.”

Een ervaren microbioloog kan door het bekijken van een bloedmonster vaststellen of een patiënt malaria heeft. De parasieten die de ziekte overbrengen nestelen zich namelijk in de rode bloedcellen. “Via onze app kan de ziekte nu veel makkelijker worden gedetecteerd en kan de behandeling veel sneller beginnen”, zegt Broeren. Dat is van groot belang: jaarlijks krijgen 250 miljoen mensen malaria, van wie er 430.000 aan de ziekte overlijden.

Voucher
De mobiele telefoon wordt met een adapter, een soort klem, op de microscoop geklikt. Deze 3D-geprinte klem is ontwikkeld met een voucher (10.000 euro) via de Groeiversneller. De Groeiversneller is een economisch stimuleringsprogramma van Oost NL en de provincie Gelderland. “De voucher heeft enorm geholpen om het ontwikkelproces te versnellen.” Met het geld van de voucher is tevens een business developer met veel ervaring in Afrika ingeschakeld.

“Onze product is zo innovatief, dat je er effectief, betaalbaar en toch winstgevend malaria mee kan bestrijden. Een diagnose kost ongeveer 30 cent”, zegt Broeren. “Wil je echt impact maken, moet je het zakelijk aanpakken. Dat doen we onder meer met onze partner Amref Health Africa.”

Momala houdt begin dit jaar een grootschalige veldtest met de mobiele app in Kenia. Broeren: “De app werkt hier in Nederland goed, we zijn nu de werking aan het testen onder Afrikaanse omstandigheden.”

Auteur Geschreven door:

Francien van Zetten

Foto's Fotografie door:

Jack Tillmanns, Foto Focus

Agenda Activiteiten

13 dec

10:47
Locatie: KNNS, Wijchen

VNO-NCW Midden: KNNS

01 nov

10:47
Locatie: Arnhem

VNO-NCW Midden: Teijin Aramid