MBO Award voor Borghuis
Redacteur: Jacob Schreuder | Fotograaf: Jacob Schreuder Geplaatst op: 04-10-2018

MBO Award voor Borghuis

De MBO Award voor bedrijven die maatschappelijk betrokken ondernemen is voor het jaar 2018 toegekend aan restaurant Het Borghuis in Doetinchem. 

Het Borghuis is rond de eeuwwisseling gestart als beschutte werkomgeving voor mensen met een beperking. Een vast team medewerkers is verantwoordelijk voor de supervisie en  dagelijkse gang van zaken, ondersteund door vrijwilligers.

Vier professionele en ervaren koks bereiden dagelijks een keur aan gerechten. Daarnaast zijn er zo’n dertig medewerkers met een beperking die helpen in de bediening en in de keuken.

Het Borghuis, gevestigd in het voormalig, monumentale postkantoor is een ‘gewoon’ commercieel restaurant, maar de intensieve combinatie met een sociale functie maakt dat het een bijzonder, maatschappelijk betrokken bedrijf is.

Het Borghuis werd gekozen uit maar liefst 28 genomineerden. Jurylid Jan van Ulst van de winnaar van 2017, De Groenmakers, vond dat Het Borghuis ook vorig jaar van hem had mogen winnen, zo overtuigd als hij is van de grote betekenis van het restaurant voor mensen met een beperking.

Namens Het Borghuis mochten Sabine Elfers, spil in de organisatie, en een aantal mensen met een beperking de prijs in ontvangst nemen en dat deden ze op ontroerende wijze (foto).

De winnaar van de MBO Award, die voor de zesde keer werd uitgereikt, mag zich een jaar lang in alle uitingen maatschappelijk betrokken ondernemer noemen. Daarvoor krijgt Het Borghuis de beschikking over een apart logo, een certificaat, een kunstwerk en mag het in 2019 een jurylid voor de verkiezing van de MBO Award voor dat jaar leveren.

Meet & Match

De prijs werd uitgereikt tijdens de Meet & Match Markt in het stadion van betaald voetbalclub De Graafschap. Dit is een jaarlijks evenement waarbij vrijwillige instellingen en organisaties met een vraag gekoppeld worden aan een bedrijf dat hulp kan bieden.

Dat kan ook om simpele dingen gaan. Zoals de Dierenambulance die om kantoorspullen verlegen zat en die ook kreeg van een aanwezige ondernemer. Veel bedrijven boden gratis diensten aan. José Derksen van InterVenia toonde zich bereid ‘vragers’ te helpen met oplossingen op het gebied van sociale media.

Rolf Winter van het internetbedrijf Met Gezond Boerenverstand bood aan organisaties te helpen met digitale oplossingen, zoals het maken van een website. Een van de mensen die zich bij Rolf kwamen melden was Ellen Willems, culinair verslaggeefster van De Gelderlander, die als ‘Stadsboerin’ in Doetinchem een stadstuin wil beginnen.

Bij het voormalig gevangeniscomplex De Kruisberg wil ze een moestuin ontwikkelen waar bezoekers kennis wordt bijgebracht van voedsel en koken. Ook worden workshops gegeven door kookdeskundigen uit haar netwerk.

Alle matches werden door de notaris contractueel vastgelegd. Hij kwam tot 51 matches met een maatschappelijke waarde van 79.000 euro, maar de geschiedenis leert dat het aantal matches en de waarde daarvan in de nasleep van de Meet & Match Markt nog sterk zal stijgen.

Auteur Geschreven door:

Jacob Schreuder

Foto's Fotografie door:

Jacob Schreuder

Agenda Activiteiten

08 okt

00:44
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

00:44
Locatie: Rozet

OKA in Rozet