OKA-leden nemen kijkje op State of Fashion
Redacteur: Francien van Zetten | Fotograaf: Jacques Kok Geplaatst op: 06-06-2018

OKA-leden nemen kijkje op State of Fashion

Duurzame mode, wat is dat? Het nieuwe mode-evenement State of Fashionin de Melkfabriek (voorheen Coberco) aan de voet van de John Frostbrug in Arnhem licht een tipje van de sluier op. Materialen van plantaardige stoffen, zoals leer van ananasschillen en een andere kijk op het ontwerpen van kleding, daar gaat het over tijdens de eerste editie van State of Fashion, het nieuwe mode-evenement in Arnhem. 

Ruim 80 leden van het Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) kregen 5 juni een voorproefje van State of Fashion tijdens een vlotte rondleiding, waarbij links en rechts wat werd toegelicht. De boodschap was helder: kom een keer terug met je medewerkers, relaties of familie en neem dan de tijd om de eerste stappen op weg naar een duurzame modewereld nog eens goed te bekijken. 

Maakproces 

De getoonde kleding, maar vooral het verhaal erachter, van het maakproces tot en met het ontwikkelen van nieuwe materialen, spraken heel wat ondernemers aan. De laserprinttechniek, waarmee modeontwerpster Iris van Herpen haar creaties vormgeeft, oogstte respect. Net als het ambachtelijke handwerk dat erbij komt kijken: ‘Daar moet je engelengeduld voor hebben.’

State of Fashionis de opvolger van de Arnhem Modebiënnale, die van 2005 tot en met 2013 werd gehouden. Ook de Arnhem Modebiënnale ging van start in de wat toen nog de Coberco-fabriek heette. Bedenker Piet Paris verraste in 2005 de bezoekers met een regenbui bij binnenkomst en silhouetten van paspoppen met kletsnat geregende kleding. Zo ver gaat State of Fashionniet, maar de boodschap is zeker zo indringend: de mode-industrie, die wereldwijd voor verspilling van grondstoffen en milieuschade zorgt, moet eens in de spiegel kijken en zichzelf opnieuw uitvinden als duurzame, meer sociale bedrijfstak. Want ook qua werkomstandigheden valt er nog heel wat te verbeteren.

New Luxury

Dat klinkt allemaal als een donderwolk, maar State of Fashionheeft de zoektocht naarThe New Luxurygevat in een even fraaie als nieuwgierig makende expositie. José Teunissen is deze eerste keer de curator. Ze was vanaf 2002 lector aan de modeacademie van ArtEZ in Arnhem, leidde het onderzoeksprogramma Click NL Next Fashionen is sinds 1 januari 2016 decaan aan de School of Design and Technologyvan het London College of Fashion. Dankzij haar internationale netwerk is er werk van bekende duurzame ontwerpers als de Britse Vivienne Westwood en Stella McCartney te zien in de Melkfabriek, maar ook van jonge, nog onbekende talenten.

Vivienne Westwood maakte naam als tegendraadse modeontwerper van het punktijdperk en is nog altijd actief. Met haar ‘eerlijke’ tassencollectieTOTE BAGgemaakt in Kenia biedt ze via het Ethical Fashion Initiativelokale makers in achterstandsgebieden steun bij het opbouwen van hun bestaan. De jurk van plantaardige stof van Stella McCartney is zo op het eerste oog gedecoreerd met parels. Parels van hars, wel te verstaan. ‘Interessant’, concludeert een ondernemer. ‘Zo kan het dus ook.’

Meer informatie: www.stateoffashion.org

Bij de foto:

OKA-leden bekijken de expositie van State of Fashion in de Melkfabriek in Arnhem.

 

 

Auteur Geschreven door:

Francien van Zetten

Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

13 dec

10:08
Locatie: KNNS, Wijchen

VNO-NCW Midden: KNNS

01 nov

10:08
Locatie: Arnhem

VNO-NCW Midden: Teijin Aramid