Op zakenreis in eigen land
Redacteur: Paul de Jager | Fotograaf: Paul de Jager Geplaatst op: 18-07-2019

Op zakenreis in eigen land

Teambuilding op Hawaï, een computercursus op Ibiza en een brainstormsessie over de toekomst van het bedrijf in Barcelona. Businesstripjes zijn populair en tegelijk sterk vervuilend. “De overheid moet niet verbieden, maar door wetgeving nieuwe mogelijkheden scheppen die milieuvriendelijk zijn”, is de oplossing die Arnoud Langendijk, hoogleraar sociale geografie aan de Radboud Universiteit zijn gehoor voor hield. Dat deed hij  tijdens een bijeenkomst in het Nijmeegse O42 van het TV-programma Tegenlicht.

Het thema van de avond was breder dan alleen zakenreisjes. Het toerisme in zijn geheel stond in de schijnwerpers omdat het verantwoordelijk is voor acht procent van alle CO2-uitstoot. Het is mondiaal de grootste groeisector en dat staat op gespannen voet met de doelstellingen uit de  klimaatakkoorden van Parijs. Naast Langendijk waren de Gelders gedeputeerde Bea Schouten, sociaal onderneemster Caroline de Greeff en Rosalie Thomassen van de Stichting Summer Capital  als spreker aanwezig op de goed bezochte thema avond.

Langendijk sneed de problematiek op de menselijke maat door te vertellen dat hij per trein en niet per vliegtuig naar een congres in Lugano was gereisd. Maar of daar nu de oplossing lag? Langendijk voorzag dat een enorme uitbreiding van de infrastructuur nodig was  om alle extra treinreizigers te vervoeren. Totdat die er was zou het treinreizen vanwege het groeiend aanbod steeds duurder worden. De overheid maakt hierin belangrijke keuzes volgens hem. Daardoor is er geen goed hogesnelheidsnet voor treinverkeer in Europa en kunnen prijsvechters spotgoedkope vluchten blijven aanbieden.

Bea Schouten vond dat congressen, businesstrips en breder gezien het recreatietoerisme er nu eenmaal bij horen. Ze pleitte wél voor een balans tussen welzijn en (zakelijk) toerisme. Schouten keek ook naar haar eigen rol. Ze vertelde dat ze zich had voorgenomen niet meer dan een keer per jaar te vliegen. Langendijk bleef consequent hameren op een bredere kijk: “Het gaat om het organiseren van verantwoordelijkheid. Welke positie nemen grote bedrijven daarin in? Ik tref daar slechts een dun laagje duurzaamheid aan”.

Bewustzijn van de milieuproblematiek kwam als thema regelmatig voorbij tijdens de discussieavond. Gedeputeerde Schouten vertelde trots dat Gelderland de grootste toeristische provincie van Nederland is met jaarlijks drie miljoen binnenlandse en een half miljoen buitenlandse toeristen. Tussen de regels door gaf ze aan dat wat haar betreft een zakelijke bijeenkomst of een vakantie op de Veluwe een duurzaam alternatief was voor een  reis naar een ver buitenland. “En als het dan buitenland moet zijn, dan kan dat ook het nabije buitenland zijn. Daarom zet de provincie in op het aantrekken van bezoekers uit de ons omringende landen Duitsland, België en Groot-Brittannië”, aldus Schouten.

Op de foto: gespreksleider Maarten Barckhof interviewt het forum over duurzaam reizen.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

23 mei

21:44
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:44
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze