Oudere werkzoekende in trek op arbeidsmarkt
Redacteur: Paul de Jager | Fotograaf: Paul de Jager Geplaatst op: 22-10-2018

Oudere werkzoekende in trek op arbeidsmarkt

Gelderse oudere werkzoekenden zijn in trek in onder meer aansturende functies en functies met klantcontact. Daarnaast zijn de herintredende ouderen vanwege de aantrekkende economie welkom in alle sectoren met nijpend personeelstekort. Dat is de ervaring van Anne-Marije Buckens, directeur en oprichter van 50 Company, loopbaancentrum voor 50-plussers met vier vestigingen waaronder in Arnhem.

Buckens signaleert de volgende trends: “Ouderen doen het goed in alle aansturende functies, zoals teamleiders en managers en secretaresses. Daarnaast scoren ze goed in functies waarin klantcontact van belang is. Denk daarbij aan salesmedewerkers en mensen in de buitendienst van bedrijven”. Verder kunnen ouderen terecht in de sectoren onderwijs, techniek, zorg, transport en logistiek, simpelweg omdat hier een groeiend gebrek aan deskundige werknemers is. Vanwege dat personeelsgebrek richten werkgevers hun ogen nu meer op de oudere werknemer die thuis zit. Lang bleven veel oudere werknemers gedwongen thuis op de bank zitten.

Buckens vindt dat het niet alleen door de werkgevers komt dat de oudere werkzoekende moeilijker aan een nieuwe baan komt. Ze signaleert dat veel ouderen onvoldoende op de hoogte zijn van de veranderingen op de arbeidsmarkt en vasthouden aan de arbeidsvoorwaarden die zij gewend waren. Een nieuwe start vraagt juist om flexibiliteit hierin. Arbeidsmarktoriëntatie is dus een pré om weer aan de slag te komen.

“Als de oudere werknemer goed op de hoogte is van de eisen van zijn bedrijfstak en als de werkgever een open oog heeft voor de kracht van de verschillende generaties binnen zijn bedrijf, dan ontstaat er een ijzersterk team”, is de overtuiging van Buckens.

Op de foto de loopbaanbus waarmee 50 Company door het land trekt over vragen van werkzoekenden te beantwoorden.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

13 dec

10:09
Locatie: KNNS, Wijchen

VNO-NCW Midden: KNNS

01 nov

10:09
Locatie: Arnhem

VNO-NCW Midden: Teijin Aramid