Overbetuwe supervriendelijk voor ondernemers
Redacteur: André Sonneville | Fotograaf: PersPodium Geplaatst op: 16-06-2019

Overbetuwe supervriendelijk voor ondernemers

“We hebben gekozen voor de zogenoemde ‘Overbetuway’ ”, zegt burgemeester Toon van Asseldonk. “Dat wil zeggen: durven, doen en doorzetten. Het begint bij het aanpassen van je dienstverlening op de visie dat we een gemeente willen zijn die zowel persoonlijk als professioneel dicht bij haar inwoners staat. We hanteren daarbij leidende principes: gastvrij, goed en efficiënt, verrassend en soms ook als een coöperatieve ijzeren Hein.”

In 2016 eindigde de gemeente Overbetuwe, na Barneveld en Berkelland, als derde in de provincie Gelderland om de tweejaarlijkse prijs van MKB-vriendelijkste gemeente. Van Asseldonk, voordat hij burgemeester werd in Overbetuwe zelf gepokt en gemazeld in het bedrijfsleven, liet er geen twijfel over bestaan. “We gaan dit jaar gaat voor een eerste plaats.”

Experimenteren

Medewerkers onder leiding van directeur Bedrijfsvoering Margret Vincent gingen in het Porsche Centrum Gelderland in Heteren voor in workshops, waarin de transformatie naar een nog betere dienstverlening aan inwoners en ondernemers werden geanalyseerd. Transparantie, klantvriendelijk, efficiënt, flexibel en zowel digitaal als persoonlijk waren daarbij de sleutelwoorden.

“Maak het niet te grootschalig, wees niet bang om fouten te maken en durf te experimenteren”, benadrukten Van Asseldonk en Vincent. Dat de ‘Overbetuway’ de juiste route lijkt te zijn, wordt aangetoond door het resultaat tot nu toe. Die derde plaats in Gelderland geeft vertrouwen, maar er is meer.

Aanpakken is het parool

Toon van Asseldonk: “Overbetuwe is een gemeente met 11 dorpskernen en 47.500 inwoners, ingeklemd tussen de steden Arnhem en Nijmegen. In Overbetuwe heb je rust en ruimte van de plattelandsgemeente en ook de grootstedelijke voorzieningen zijn op fietsafstand bereikbaar. Economisch gezien staan we sterk. Zo is Overbetuwe een groeigemeente en maken we ambities in dat opzicht ook waar. Waar andere gemeenten om ons heen de afgelopen jaren vele hectares bedrijfsterrein moesten inleveren, hebben wij nog voldoende grond op perfect liggende locaties om bedrijven van allerlei aard te huisvesten. Een tekort op de woningvoorraad wordt in ijltempo ingelopen, Overbetuwe kent een rijk verenigingsleven, een groot aantal evenementen en brede netwerken met talloze vrijwilligers. Aanpakken is hier het parool, dat doen we veel liever dan het schrijven van dikke nota’s.”

Verkiezing 

De verkiezing MKB-Vriendelijkste gemeente is een initiatief van MKB-Nederland, uitgevoerd door onderzoeksbureau LexNova. De tweejaarlijkse prijs, die in 2016 voor de vierde keer landelijk werd uitgereikt, dient als stimulans voor gemeenten om zich actief in te zetten voor een beter mkb-beleid.

MKB-Nederland onderzoekt elke gemeente in Nederland. Een lokaal bestuur dat inzicht wil krijgen in de sterke en zwakke punten kan zelf het oordeel van ondernemers lezen in een Standaardpeiling of een Extrapeiling.

Het ondernemersklimaat in de standaardpeiling wordt gemeten aan de hand van vier pijlers: tevredenheid van de ondernemer over de dienstverlening van de gemeente; imago van de gemeente; communicatie en beleid van de gemeente; beleving van de gemeentelijke lasten.

De Extrapeiling geeft gemeenten de mogelijkheid items toe te voegen, zodat zij heel gericht het ondernemersklimaat van de gemeente kunnen verbeteren.

In 2016 was Rijssen-Holten de landelijke winnaar en kreeg Apeldoorn de prijs voor MKB-Vriendelijkste stad.


Meer informatie: www.overbetuwe.nl en/of www.mkb.nl/MKBvriendelijkstegemeente


[fotobijschrift]

De workshops ‘dienstverlening’ en ‘bedrijfsvoering’ werden door teammanagers van de gemeente Overbetuwe gegeven in het Porsche Centrum Gelderland in Heteren, waar natuurlijk alle modellen watertandend werden bekeken.  

Auteur Geschreven door:

André Sonneville

Foto's Fotografie door:

PersPodium

Agenda Activiteiten

23 mei

15:17
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

15:17
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze