Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen?
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: eigen foto Geplaatst op: 06-02-2019

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen?

Het is al een tijdje in het nieuws; de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen. Verplichten? De één is voor, de ander tegen.

Maar eerst; waarom zouden we moeten meedenken met zzp-ers over hun arbeidsongeschiktheidsverzekering? Zzp-ers zijn flexibel inzetbaar door bedrijven (en particulieren). Daardoor zijn ze inmiddels essentieel voor onze economie. Deze maatschappelijke essentie dient zich volgens mij te vertalen in een oplossing voor de risico’s van arbeidsongeschiktheid. Doen we niets, dan zijn veel zpp-ers niet verzekerd met alle gevolgen voor de maatschappij van dien. Dus is het logisch dat we met elkaar praten over het regelen van de gebruikelijke zekerheid voor ondernemende zzp-ers.

Ondernemers

De voorstanders van de verplichte verzekering hebben vooral oog voor de maatschappelijke voordelen. Geen onverzekerde arbeidsongeschikte zzp-ers die door ons allemaal geholpen moeten worden. De tegenstanders vinden vooral de vrijheid en de zzp-er belangrijk. Het zijn tenslotte allemaal ondernemers.

Keuzes maken

In mijn ogen gaat de discussie voorbij de bestaande oplossingen en het verbeteren ervan. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet altijd automatisch duur, of te duur. Maar ook bieden verzekeringen niet voor alle zzp-ers de oplossing. Er zullen dus keuzes gemaakt moeten worden, want of nu een verplichtstelling alles oplost weet ik niet.

Oplossing

Laten we eens kijken hoe de andere belangrijke verzekering die we voor onze gezondheid afsluiten, georganiseerd is. De zorgverzekering is opgedeeld in twee stukken. Een verplicht deel, de basisverzekering en een vrijwillig deel, de aanvullende verzekering. Als we dit model gebruiken voor de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen biedt dat mogelijk een oplossing.

Echte basis

Ik ben niet voor een door de overheid, bijvoorbeeld het UWV, georganiseerde verplichte verzekering. Ik zie meer in een acceptatieplicht voor verzekeraars zodat alle zzp-ers ongeacht beroep, leeftijd en gezondheid vrij kunnen ondernemen. Wetend dat ze beschermd zijn. Nu hoeft dat geen verplichting te worden zoals de basisverzekering in de zorg. Meer een echte basis, misschien zelfs alleen lichamelijke klachten en geen psychische klachten.

Door de keuring komen

Dit inzicht is gekomen omdat verzekeraars steeds meer kijken naar scherpe premies én goede voorwaarden. Meer dekking voor minder geld. De toegang tot een arbeidsongeschiktheidsverzekering is door deze focus van verzekeraars lastiger geworden. Het wordt als maar lastiger om ‘door de keuring te komen’,

Pleidooi

Wij, ondernemers en onze ondernemingen, zijn gebaat bij de flexibiliteit van zzp-ers. Ik denk dat de hele maatschappij dagelijks vraagt om die flexibiliteit, dus om zzp-ers. Als een goede basisverzekering zzp-ers kan helpen om de risico’s van arbeidsongeschiktheid af te dekken, moeten we dat doen. Dan geven we iedereen op dit punt de mogelijkheid ondernemer te worden. Daar hebben wij met z’n allen plezier van.


Bernd Huibers is eigenaar en adviseur van de BSW Adviesgroep in Velp.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

eigen foto

Agenda Activiteiten

23 mei

21:54
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:54
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze