Weduwe pleit bij Herman Centraal voor terugkeer Johnny van Doornprijs
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Tom Ordelman Geplaatst op: 30-01-2019

Weduwe pleit bij Herman Centraal voor terugkeer Johnny van Doornprijs

In de voormalige V&D, aan het Johnny van Doornplein, is inmiddels het Johnny van Doorn Center gevestigd. Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker, was een Nederlands schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar. Hij werd in 1966 bekend na zijn overdonderende optreden op de dichtersavond Poëzie in Carré. Van Doorn werd door collega-dichters meteen als talent herkend, Campert was een bewonderaar en Vinkenoog noemde hem 'onze modernste dichter'. 

Johnny the Selfkicker maakte naam op het podium: zijn bulderend stemgeluid gaf zijn optredens een theatraal effect. Johnny van Doorn groeide op in Arnhem, op Sint Peterlaan 8. Hij overleed in 1991 in Amsterdam. Yvonne Irene Van Doorn-Mousset komt op 19 februari bij Herman Centraal praten over haar bewogen leven met deze kunstenaar.

Twee jaar na zijn dood, al in 1993, werd de Johnny van Doornprijs in het leven geroepen. Deze prijs werd tot en met 2012 tweejaarlijks uitgereikt aan taalkunstenaars die in de geest van Van Doorn werkten, van Simon Vinkenoog tot en met Nico Dijkshoorn. En toen? Toen viel het stil.

Daarom pleiten journalist Simon Trommel, Walter Jansen (boekhandel Het Colofon) en Johnny’s weduwe Yvonne Van Doorn voor terugkeer van de Van Doornprijs. Yvonne wil de prijs nieuw leven inblazen: “Johnny is nog steeds een voorbeeld en inspiratiebron voor nieuwe generaties dichters. De Johnny van Doornprijs kan de fakkel doorgeven. Johnny begon ook vanuit het niets. Maar hij werd ópgemerkt.” In zijn geest zal ook een aantal jonge, door Van Doorn geïnspireerde, dichters werk voordragen.

Tsead Bruinja

Ook de (zevende) Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja komt op 19 februari naar Herman Centraal. Deze 44-jarige Friese Amsterdammer schrijft de komende twee jaar gedichten bij nationale gebeurtenissen en treedt op als ambassadeur van de poëzie.

Bruinja studeerde Engels in Groningen en geeft les aan de Arnhemse schrijfopleiding van hogeschool ArtEZ. Natuurlijk zal hij op het podium van Luxor Live ook voordragen uit eigen werk.


online kaartverkoop via de website van Luxor Live 

€ 7,50 | studenten/CJP € 3,75 | Gelrepashouders € 3,75

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Tom Ordelman

Agenda Activiteiten

23 mei

21:54
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:54
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze