Winkelpand met wietkwekerij: huurder in de fout, eigenaar de dupe
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Frank Kouws Geplaatst op: 21-01-2019

Winkelpand met wietkwekerij: huurder in de fout, eigenaar de dupe

In de nacht van 2 januari 2019 heeft de politie in een winkelpand tegenover ons kantoor een complete hennepkwekerij aangetroffen. Burgemeester Ahmed Marcouch heeft het drugspand in de Koningstraat met onmiddellijke ingang gesloten op grond van artikel 13b van de Opiumwet. In deze column wordt ingegaan op de verzekerbaarheid van schade door pandeigenaren voor schade veroorzaakt door hennepplantage. 

In elkaar gefutselde hennepplantages, soms zelfs midden in de stad, zorgen voor extra (brand)risico. Een pand dat volledig uitbrandt door de gevolgen van een hennepplantage kan tienduizenden of zelfs tonnen aan schade opleveren.

De meeste verzekeraars vergoeden geen schade die door illegale activiteiten ontstaat. Verzekeraars hanteren steeds vaker een zogenaamde ‘harde uitsluiting’ voor schade aan verhuurd onroerend goed, wanneer bij schade illegale huurdersactiviteiten aan het licht komen, zoals bijvoorbeeld een hennepkwekerij. In de praktijk betekent dit dat gedupeerde vastgoedeigenaren die een claim wegens brandschade indienen, deze niet vergoed krijgen wanneer er sprake is van hennepteelt. Het is daarbij niet relevant of de verhuurder van de illegale huurdersactiviteiten op de hoogte was of redelijkerwijs op de hoogte kon zijn.

Ook de zogenoemde ’zachte uitsluiting’, waarbij wel wordt uitgekeerd indien de verhuurder kan aantonen dat hij niet op de hoogte was en redelijkerwijs ook niet op de hoogte kon zijn, gaat vaak gepaard met een plicht voor de verhuurder om te voorkomen dat hennepteelt plaatsvindt in zijn pand. In de praktijk kan zelden worden voldaan aan een deze plicht. De zachte uitsluiting is daarom in veel gevallen een lege huls.

Daarom is het aan te raden om maatregelen te nemen om illegale activiteiten in uw bedrijfspand te voorkomen. Belangrijk is dat u weet aan wie u het pand verhuurt en voor welke activiteiten, ook als u daarvoor een makelaar inhuurt. Vraag voor het sluiten van de huurovereenkomst om een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Sluit verder een goede huurovereenkomst af. Bepaal dat onderverhuur niet is toegestaan, neem specifieke clausules op over het verbod op illegale activiteiten en zorg dat u regelmatig inspecties mag uitvoeren. Accepteer geen contante betalingen of betalingen via derden. Inspecteer regelmatig alle ruimtes (een kleine kamer kan al winstgevend zijn) en schakel bij verdachte zaken (zoals afgeplakte ramen of aanpassingen of verbroken zegels in de meterkast de politie in, en informeer ook uw verzekeraar.


mr. J. oude Kempers is advocaat ondernemingsrecht en gespecialiseerd op het gebied van nationaal en internationaal contractenrecht, procesrecht, privacyrecht.

Contact: https://www.daanlegal.nl/team/

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:

Frank Kouws

Agenda Activiteiten

23 mei

21:55
Locatie:

RAN Business ontmoet in De Vereeniging

18 apr

21:55
Locatie: Peeze, Ringoven 36 Arnhem

Bedrijfsbezoek VNO-NCW bij Peeze