Winstlekkage in het mkb omvat gemiddeld 10 procent van de omzet
Redacteur: Frank Thooft | Fotograaf: Frank Thooft Geplaatst op: 24-10-2017

Winstlekkage in het mkb omvat gemiddeld 10 procent van de omzet

Jobien Wind, die 16 jaar lang met De Eigen Zaak een eigen adviesorganisatie had, herkent de problematiek als geen ander. Met de door Thexton Armstrong ontwikkelde techniek (de winstlekkagecalculator) confronteert ze sinds begin dit jaar ondernemers met hun lek(ken) en begeleidt ze hen gedurende een lange periode om de gegeven adviezen te implementeren én te ankeren in de organisatie. Dat omvat vaak al een dagdeel per week: anders is het niet zinvol.

Brandjes blussen

“Veel ondernemers komen niet toe aan een stukje strategie of abstractie van het werk omdat ze steeds brandjes moeten blussen. Organisaties zijn soms ook te lean and mean om even te kunnen reflecteren op hoe het eigenlijk gaat. Ook zijn er ondernemers die, omdat ze een pure vakman of vakvrouw zijn, geneigd zijn de problemen die er zijn direct op te lossen in plaats van naar de oorzaak te kijken”, legt Jobien uit.

Benchmark

Met de calculator worden bedrijven via 64 zorgvuldig geformuleerde vraagstellingen gepositioneerd én in een benchmark vergeleken met collegabedrijven die de verbeteringen al hebben doorgevoerd. De techniek is in 2004 door de Australische consultants Armstrong en Thexton ontwikkeld en in de loop van de jaren verder verfijnd. Momenteel werken er in Nederland al 26 consultants met de techniek.

Simpel

“We verdienen onszelf altijd zeer ruim terug”, stelt Jobien. “We kunnen namelijk aan de hand van de calculator aangeven wat het verlies is, vervolgens wat je kunt winnen door de lekken te dichten en wat onze kosten zijn. En wat je er dus mee wint. Dat sommetje is tamelijk simpel.” De consultants van Thexton Armstrong krijgen eerst een training voor ze ‘worden losgelaten’ op het mkb. Jobien: “Je bent niet alleen coach en consultant; je fungeert ook als een accountant en een hr-adviseur en een bedrijfseconoom. Daarmee omvat je het hele palet aan begeleiding voor de ondernemer in plaats van één ervan, zoals helaas te vaak gebeurt.”

Voorbeelden

Als voorbeelden van winstlekkage geeft ze aan: “Te lage prijsstelling, te veel klanten (!), te veel restproducten, te lage declarabele uren. Dit klinkt tamelijk voor de hand liggend maar geloof me, als het bij jou gebeurt zie je het vaak niet.”

www.tamkb.nl

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

08 okt

18:16
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

18:16
Locatie: Rozet

OKA in Rozet