Zonnepanelen op bedrijfsdaken
Redacteur: Paul de Jager | Fotograaf: Jeroen Wallbrink Geplaatst op: 28-02-2020

Zonnepanelen op bedrijfsdaken

“Het gebruik van zonnepanelen op bedrijfsdaken is innovatief. Er wordt nog volop gepionierd. Daar komt na verloop van tijd een grootst gemene deler uit”, zo is de overtuiging van Ruud Schuurman, innovatiemakelaar bij het Regionaal Centrum voor Technologie Gelderland (RCT).

Begin mei hield het RCT een informatieve bijeenkomst voor ondernemers die nadenken over het plaatsen van zonnepanelen op het dak van hun onderneming. Er kwamen zo’n dertig geïnteresseerde ondernemers uit de regio Arnhem-Nijmegen op af. De bijeenkomst vond plaats in het Van der Valk hotel in Lent.
Het programma was opgezet volgens beproeft RCT-recept: bedrijven leren van elkaar. Zo vertelden Arno Dumoré van Duflex Mechatronics BV uit Elst en Bart van Doesburg van Doeko BV uit Weurt over hun eerste ervaringen met zonnepanelen.

Er zitten nu nog lichte- en schaduwkanten aan het plaatsen van zonnepanelen. Enerzijds bieden de zonnepanelen de mogelijkheid om zelf energie op te wekken voor het eigen productieproces of om energie te leveren aan de buren. Het is nog lastig om de gewonnen energie tegen betaling terug te leveren aan het energienet of om de energie op eigen terrein op te slaan voor gebruik later. Contech BV uit Elst vertelde in dat verband over hun energiehub aanpak.

De ondernemers gingen met elkaar in gesprek over de voor- en nadelen van zonne energie. Ruud Schuurman: “Het is een investering. De terugverdientijd, naar schatting zo’n zeven á acht jaar, kwam natuurlijk ter sprake, maar ook verzekeringskwesties. Ik zag op deze avond dat ondernemers hun bijdrage aan de energietransitie willen leveren. Ze zijn betrokken bij de problematiek”.

Auteur Geschreven door:
Foto's Fotografie door:
Agenda Activiteiten

08 okt

00:26
Locatie: Makro Nijmegen

Jong MKB Arnhem Nijmegen

03 okt

00:26
Locatie: Rozet

OKA in Rozet