Je bekijkt nu De geschiedenis van sportnieuws

De geschiedenis van sportnieuws

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Tegenwoordig is het natuurlijk heel erg makkelijk om nieuws te vinden over je favoriete sport. Je kan de televisie aanzetten, google gebruiken om het snel op te zoeken en in de auto sportnieuws horen via de radio. Vroeger was dit echter niet zo makkelijk. Voordat de televisie werd uitgebracht werd dit nieuws namelijk verspreid via de krant, via de mond en later nog een periode met de radio. Tegenwoordig zijn er gehele nieuwszenders die gemaakt zijn om informatie te delen over de favoriete sporten van de Nederlandse bevolking. Er zijn een aantal veranderingen die het sport nieuws hebben gemaakt zoals wij het nu kennen. 

De geschiedenis van sport op televisie

Sporten zijn altijd al populair geweest. Vroeger speelden voetbalclubs al tegen elkaar. De eerste voetbalwedstrijd in Nederland werd georganiseerd in het jaar 1865, waar een wedstrijd gespeeld werd tussen Engelse textielarbeiders en een team uit Den Haag. Voetbal is nog maar een voorbeeld van de verschillende sporten die erg populair zijn geworden in Nederland door de jaren heen. Sinds dat er sportwedstrijden hebben plaatsgevonden, zijn er dus ook uitslagen. Vaak werden de uitslagen van deze evenementen via de krant of volksmond verspreid. Dit veranderde in 1919. 

Toen in het jaar 1919 de eerste radio-uitzending in Nederland was begonnen werd dit benoemd tot de eerste commerciële radio-omroep ter wereld. Vervolgens werden er in de komende jaren allemaal omroepen opgericht die muziek afspeelt, dingen zoals nieuws vertelden aan de luisteraars en natuurlijk de uitslagen van belangrijke sportwedstrijden. Toen steeds meer mensen een radio kregen werden de omroepen meer populair totdat in 1929 de eerste beelden via een televisie werden getoond in Nederland. De eerste officiële televisie-uitzending werd uitgebracht in 1951 op de zender VPRO. Deze omroep is ontstaan via de commerciële omroepen die begonnen op de radio. 

Kort na het uitbrengen van de eerste televisie-uitzending werd in 1953 de eerste voetbalwedstrijd uitgezonden op de Nederlandse televisie. Door deze wedstrijd uit te zenden konden mensen de scores bijhouden zonder naar de wedstrijd zelf te gaan. Omdat de KNVB bang was dat niemand meer de wedstrijden zou bezoeken en tickets zou kopen mochten alleen uitverkochte wedstrijden op televisie worden uitgezonden. Later kwamen er zelfs nog rechten voor het uitzenden van deze sportwedstrijden. Op een gegeven moment konden niet alle sportwedstrijden worden uitgezonden op de televisie, waardoor het eerste programma kwam met sport nieuws. Dit programma heette Sport in Beeld.

De geschiedenis van sport nieuws zoals we het nu kennen

De eerste uitzending van Sport in Beeld werd uitgezonden op 5 april 1959. Deze uitzending vatte sporten samen zoals voetbal, hockey, roeien, tafeltennis en zwemmen. Tot 1966 werden er op de televisie meer wedstrijden en sportzenders uitgezonden op de televisie. Vervolgens werd de naam van Sport in Beeld aangepast naar Studio Sport, de sportzender die we nu nog steeds kennen. In 1987 werd het eerste commerciële sportkanaal uitgebracht op televisie, screen sport. Hoewel de sportzender Sky Channel meer populair was zijn er meer sportzenders ontstaan omdat studio sport niet gehele wedstrijden uitzond. 

Zoals je misschien weet is het nu erg gemakkelijk om de uitslagen te kijken op het internet of te luisteren via de radio. De uitzendingen van studio sport zijn echter nog een erg populaire manier onder de Nederlands om op de hoogte te blijven van al het laatste sport nieuws. Voor de meeste mensen begint de uitzending na het avondeten zodat ze in de avond kunnen genieten van sport nieuws over hun favoriete sport. De modernisering van de camera’s en de televisie en het constant verbeteren van de kwaliteit zorgt ervoor dat wij elke dag kunnen genieten van de sportuitzendingen die wij vandaag de dag kennen.