Je bekijkt nu De populairste krant van Nederland

De populairste krant van Nederland

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog

Hoewel kranten steeds meer uit ons dagelijks leven verdwijnen zijn er toch altijd nog een groep mensen die graag de krant lezen. Kranten zijn gemaakt om het actuele nieuws te brengen, en worden verkocht in winkels of aan de deur gebracht wanneer je een abonnement hebt. Omdat de meeste mensen tegenwoordig het internet gebruiken om het nieuws te lezen worden kranten toch steeds iets meer overbodig. Toch zijn er een aantal kranten die nog steeds boven de andere uitsteken en door een groter deel van de Nederlandse bevolking worden gelezen. Dit zijn de meest populaire kranten in Nederland!

De meest populaire kranten in Nederland

De meest populaire krant in Nederland is de Telegraaf, met een bereik van 1.558.200 lezers op een zaterdag, en in doordeweekse dagen gemiddeld 1.151.800 lezers. Dit wordt kort opgevolgd door het algemeen dagblad, met een bereik van 1.497.000 lezers op een zaterdag, en 1.238.000 lezers. Het algemeen dagblad heeft echter naast de landelijke versie ook nog allemaal verschillende edities voor regio’s in Nederland, zoals het Rotterdams Dagblad en de Amersfoortsche Courant. Op nummer drie staat de Volkskrant, met 1.045.000 lezers op een zaterdag, en doordeweeks gemiddeld rond de 750.000 lezers. 

Dit zijn dus de meest populaire kranten in het land. Natuurlijk zijn er nog een hoop andere kranten die ook weer per regio verschillend. Hoewel je favoriete krant hier misschien niet tussen zit worden de meeste kranten in Nederland toch door een groot deel van de bevolking gelezen. Kranten worden steeds vaker online bekeken, maar zijn toch nog steeds populair onder de Nederlandse bevolking. Misschien zal je niet vaak meer tegenkomen dat je bij een kraampje op straat je favoriete krant kan kopen, maar de meeste mensen krijgen deze nog gewoon binnen door een abonnement of lezen deze bij een café of in een wachtruimte. 

Kranten zijn nog steeds populair!

Een groot deel van de Nederlanders krijgt iedere week nog steeds een krant aan de deur bezorgd. Of dit nou een huis-aan-huis krant is of een abonnement, maar liefst 80% van de Nederlandse bevolking leest deze kranten wel eens. Dit is een erg groot aantal, en kranten zijn daarom nog steeds vaak aanwezig in het dagelijks leven. Mensen kijken in de krant naar de verschillende nieuwsberichten, maar ook naar advertenties en speciale boodschappen. Kranten worden ook gelezen in bijvoorbeeld publiek transport, wachtkamers en cafés. 

De krant is een uitstekende bron van informatie. De kranten zijn vaak gratis of kosten niet veel op maandelijkse basis, en worden direct naar je huis bezorgd. De meeste mensen halen dezelfde dag nog de post uit de bus, en zien de krant er natuurlijk tussen liggen. Corona heeft vooral meegespeeld aan de populariteit van de krant, omdat mensen massaal thuis blijven, en steeds meer mensen de kranten gaan lezen. Hierdoor is de populariteit van lokaal nieuws erg toegenomen, wordt de krant steeds vaker als informatiebron gebruikt en wordt er steeds meer gekeken naar de advertenties die worden aangeboden in de huis-aan-huis kranten.

De kranten zijn dus erg populair geworden door corona, maar dit is niet de enige reden. Als je op het internet het nieuws opzoekt, vooral lokaal nieuws, kom je vaak op de website van een krant. Het nieuws dat op deze website te vinden is, is precies hetzelfde als een krant. De meeste mensen kiezen ervoor om in de ochtend de krant op te halen en deze te lezen onder het genot van een kopje koffie of thee. Het is namelijk fijn om in plaats van op het schermpje waar je de hele dag al op zit van de krant het dagelijkse nieuws te lezen. 

Ook is het ritueel van de krant lezen iets speciaals wat ervoor zorgt dat de meeste mensen hier toch liever voor kiezen. Het is een momentje voor jezelf, en is vaak al een gewoonte geworden. De krant ligt er namelijk toch elk weekend. Ook geeft het vaak meer detail en diepgang op het nieuws. Wanneer mensen het nieuws van het internet lezen is dit namelijk een stuk korter en zijn de titels vaak een stuk pakkender om de lezers aan te spreken. De mensen lezen vaak niet de hele artikelen. De mensen die de krant lezen nemen meer de tijd om de artikelen door te nemen. 

Het minder populair worden van de kranten

Omdat media tegenwoordig erg populair is en we de hele dag op de mobiele telefoon zitten worden kranten natuurlijk een stuk minder gelezen. Vroeger was het namelijk alleen nog mogelijk om het nieuws binnen te krijgen door de krant te lezen. Tegenwoordig ben je vaak maar een paar klikken verwijderd van de grootste nieuwssites van Nederland, waar je een overzicht krijgt van het belangrijkste nieuws en alle verschillende artikels. Tegenwoordig wordt een groot deel van het nieuws echter al binnengekregen door gebruik van social media

De krant is dus aan het krimpen. Nadat het lezen van de krant een groei heeft meegemaakt in de corona periode is het toch nog steeds waarschijnlijk dat de populariteit gaat verminderen. Zolang er echter nog markt is voor de kranten, zullen deze blijven bestaan. Hoe lang kranten nog een ding zullen zijn in onze samenleving is afhankelijk van de lezers, en omdat het internet een grote invloed heeft op onze samenleving zou dit nog zeker een verschil maken. Er wordt voorspeld dat op een dag kranten volledig overbodig worden, maar voorlopig kan je er zeker vanuit gaan dat de kranten niet uit onze samenleving zijn weg te denken. 

De populairste krant van Nederland is dus op het moment de Telegraaf. Het Algemeen Dagblad heeft gemiddeld meer lezers, maar op zaterdagen scoort de Telegraaf het beste. Er zijn een hoop andere kranten zoals de Metro die nog steeds veel in het dagelijks leven zijn te zien, en de meeste mensen leest wel een keer een klant die ze thuis krijgen of in bijvoorbeeld een wachtkamer. In de toekomst kunnen we verwachten dat het aantal lezers echter gaat afnemen en meer mensen gaan overstappen op nieuws lezen op hun telefoon via een app of het internet.